Erdélyi választási vetélkedés

Rendkívül alacsony részvétel mellett zajlott tegnap Romániában a helyhatósági választások első fordulója, melyen a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjei küzdöttek meg az erdélyi magyarok szavazataiért.

2008. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

A21 órás urnazáráskor közzétett exit poll adatai szerint nem sikerült visszaszereznie a magyarságnak a polgármesteri tisztséget Marosvásárhelyen a tegnap rendezett romániai helyhatósági választásokon, ahol egy közvélemény-kutató cég szerint Dorin Florea jelenlegi elöljáró begyűjtötte a szavazatok 54 százalékát. Ellenfele, az RMDSZ-es Borbély László arra intette a közvéleményt: ne higygyen az „amatőr felmérésnek”, a hivatalos adatok az ő győzelmét igazolják majd. Markó Béla RMDSZ-elnök közölte: a szövetség legalább két megyében, a székelyföldi Hargitában és Kovásznában megszerezte a közgyűlés elnöki tisztségét; Hargitában Borboly Csaba vetélytársa Szász Jenő MPP-elnök, Kovászna megyében az RMDSZ-es Tamás Sándor ellen Kovács István unitárius lelkész indult. Toronymagasan, a voksok 75 százalékának begyűjtésével nyerte el második mandátumát az exit poll szerint Emil Boc, Kolozsvár demokrata-liberális polgármestere, a Magyar Polgári Pártnak ugyanakkor sem a kincses város, sem a Kolozs megyei önkormányzat képviselő-testületében sem sikerült mandátumot szereznie. Bukarestben a két hét múlva rendezendő második fordulóban, a demokrata-liberális Vasile Blaga és a független Sorin Oprescu között dől el a főpolgármesteri tisztség sorsa.
*
Különben Szász Jenő MPP-elnök és Tőkés László európai parlamenti képviselő a szavazóhelyiségből távozóban egyaránt „erdélyi magyar rendszerváltásként” értékelte a tegnapi megméretést. Székelyudvarhely polgármestere úgy nyilatkozott: miközben az RMDSZ vezetői hozzászoktak az egypártrendszerhez, az új magyar párt valódi választási lehetőséget kínál az erdélyieknek, akik eddig csak szavazhattak, de nem választhattak. Markó Béla RMDSZ-elnök szerint még nem jött el az ideje a magyar– magyar versenynek.
Egyébként a temérdek választási visszaélés egyikét éppen abban a marosszentkirályi szavazókörzetben jegyezték, ahol az RMDSZ elnöke is voksolt: Horváth Annát, a szavazóiroda elnökét a megyei választási bizottság felfüggesztette tisztségéből, miután tetten érték, amint távollétükben szülei helyett is szavazott. Szabálytalanul adta le voksát Calin Popescu-Tariceanu liberális kormányfő is, aki Bukarestben nem a törvény által előírt személyi igazolvánnyal, hanem választói kártyával igazolta magát; az ügyben feljelentés alapján kivizsgálást indított az országos választási bizottság. Tucatnyi romániai megyében szavazólapok, választási pecsétek tűntek el, máshol pedig a politikai pártok anyagi ellenszolgáltatás fejében buzdították szavazásra a polgárokat. Hargita megyében a kampányanyagok terjesztéséért közel százezer forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtottak egy magyar állampolgárt. A románok többségét hidegen hagyta a választás: tegnap 17 óráig a szavazásra jogosultak 34,24 százaléka jelent meg az urnáknál, és különösen alacsony részvételt jegyeztek a magyarok lakta erdélyi megyékben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.