Fritzl-szindróma Romániában

Riasztó méreteket ölt Romániában a vérfertőzéses esetek száma, amelyeket szakértők és a sajtó az amstetteni rémként elhíresült Josef Fritzl esetéhez hasonlítanak. Az elmúlt napokban  több apát vettek őrizetbe gyermekeik megerőszakolása miatt.

2008. 06. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Egy orvosi konzílium döntése nyomán megszakítják annak a 11 éves román kislánynak a terhességét, akit 19 éves unokabátyja erőszakolt meg. A vérfertőzés néhány nappal ezelőtt jutott a hatóságok tudomására, amikor a kelet-romániai Neamt megyében élő gyermeket hasi fájdalmai miatt szülei orvoshoz vitték, ahol megállapították, hogy négy hónapos terhes. A lány bevallotta, hogy unokabátyja kényszerítette szexuális kapcsolatra, az esetről azonban megtorlástól tartva senkinek sem mert beszélni. Constantin Nanu, Piatra Neamt város sürgősségi kórházának igazgatója közölte: szaktestület tett javaslatot az abortuszra, amely a páciens kora miatt nem veszélytelen. A rendőrség letartóztatási parancsot adott ki az erőszakoló, Adrian Fasola nevére, aki ismeretlen helyre menekült.
Románia keleti régiójában több, ehhez hasonló esetet jegyeztek az utóbbi napokban. Deleni községben kedden őrizetbe vettek egy 44 éves családapát, akiről kiderült, hogy négy kiskorú gyermeke közül huzamosabb ideje szexuális viszonyt ápolt 16 éves lányával és nyolcéves fiával. Virginia Pralea, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint Adrian Grancea – akinek felesége több mint egy éve Olaszországban dolgozik – alkoholos befolyásoltság alatt rendszeresen verte és elűzte otthonról gyermekeit. Olaszországban munkát vállaló felesége jelentette fel a rendőrségen azt a Botosani megyei férfit, aki több mint két éven keresztül fajtalankodott tizenegy éves lányával. Az áldozat sokáig nem mert szólni apja erőszakosságáról, édesanyjának azonban feltűnt, hogy Itáliába való visszautazása előtt könyörögve próbálta otthon marasztalni. A 38 éves Dorel T. őrizetben várja bírósági pere megkezdődését.
A bukaresti sajtó párhuzamot von a hátborzongató moldvai esetek és az amstetteni rémként elhíresült, lányát házuk pincéjében 24 éven át fogságra és vérfertőző viszonyra kényszerítő Josef Fritzl története között. Különös tekintettel arra, hogy tavaly Iasi megyében azért tartóztattak le egy férfit, mert megpróbálta megerőszakolni 13 éves unokáját, aki a lányával létesített nemi kapcsolatból származik.
Hivatalos adatok szerint tavaly több mint ötszáz, 15 évesnél fiatalabb lány szült Romániában, miközben mintegy 28 ezerre tehető a 15 és 18 év közötti anyáktól származó gyermekek száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.