Iliescuék harca Basescuval

2008. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értő fülekre talált az ellenzéki román szociáldemokraták (PSD) és a kormányzó liberálisok (PNL) körében Ion Iliescu exállamfőnek a helyhatósági választások első, június elsejei fordulója után tett felhívása, miszerint a két alakulatnak össze kell fognia Traian Basescu elnök és a vele szimpatizáló demokrata–liberális párt (PD-L) elszigetelése érdekében. Olyannyira, hogy a Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök liberálisai és az RMDSZ alkotta kisebbségi kormány fennmaradását több mint egy éve biztosító PSD vezetői már alapvető baloldali elvekről is hajlandók lemondani a közös hatalomgyakorlás reményében.
A posztkommunisták első számú koalíciós kombinátoraként számon tartott Viorel Hrebenciuc PSD-alelnök a napokban úgy nyilatkozott: alakulata még a liberálisok és a demokraták 2004-es együtt kormányzása idején bevezetett 16 százalékos egykulcsos adórendszer megőrzése árán is kormányra lépne Tariceanuékkal az őszi parlamenti választások után. Ugyancsak a Basescuval szemben táplált ellenérzés motiválja a liberálisokat, amikor hallani sem akarnak arról, hogy felmelegítsék együttműködésüket azzal a PD-L-lel, amellyel 2004-ben megnyerték a választásokat, ellenzékbe küldve az Iliescu– Nastase tandemet. A liberálisok dilemmája azonban csak látszólagos, hiszen a helyhatósági választások első fordulója óta Románia több mint tíz megyéjében kötöttek helyi koalíciót a PSD-vel, hozzájuk pedig több erdélyi megyében az RMDSZ is csatlakozott. Markó Béla elnök nemrég leszögezte: a szövetség a szélsőséges Nagy Románia Párton kívül bármilyen politikai alakulattal kész a helyi önkormányzásra, a bukaresti koalíciós partner liberálisokkal való területi együttműködés viszont prioritás számára.

Erdélyi frontok. A helyhatósági választások vasárnapi, második fordulójában a negyven százalékban magyarok lakta Szatmárnémetiben Ilyés Gyula jelenlegi RMDSZ-es polgármester szociáldemokrata ellenféllel szemben próbálja megszerezni második mandátumát. A székelyföldi Gyergyószentmiklóson Weil Gyula az RMDSZ, Mezei János pedig az MPP színeiben maradt állva, a legádázabb küzdelem pedig Sepsiszentgyörgyön zajlik Antal Árpád RMDSZ-es és Csinta Samu, a Magyar Polgári Párt polgármesterjelöltje között. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.