Marian Crisan cannes-i diadala

Nem szövöget hollywoodi álmokat, a 61. Cannes-i Filmfesztiválon rövidfilm kategóriában learatott Aranypálmát ellenben kiváló belépőnek tartja a nagyjátékfilm-készítés terén. A 31 éves, nagyszalontai származású Marian Crisan jelenleg a legünnepeltebb rendező az európai filmiparban egyre hangsúlyosabban jelen lévő Romániában.

2008. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudtam, hogy a filmünk figyelmet fog kelteni a fesztiválon – vallotta be lapunknak Marian Crisan bukaresti rendező. A 31 éves filmest ünnepli a szakma szerte Romániában, ahol már csak azért is nagy az öröm, mert immár két egymást követő évben hódítja el bukaresti rendező a cannes-i Aranypálmát. Tavaly Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét és 2 nap című, a Ceausescu-diktatúra abortuszpolitikáját felidéző nagyjátékfilmje hozta el a nagydíjat, az idén Crisan Megatron című alkotása kapta a rövidfilm kategória Aranypálmáját. „Valószínűleg vizuális látásmódja és ritmusa különbözteti meg a többi filmtől, ez lehet a siker kulcsa. A világról mesélő és szívig hatoló filmek örök hatást gyakorolnak a közönségre” – magyarázza Crisan. A 15 perces film főhőse egy nyolcéves kisfiú, aki édesanyjával egy Bukarest melletti faluban él, és a McDonald’sban szeretné ünnepelni nyolcadik születésnapját. A kisfiú bármit megtenne, hogy találkozhasson a fővárosban, családjától külön élő édesapjával. A Megatron az anya (Gabriela Crisu) és a fia (Maxim Trinu) útját mutatja be. Egyébként a Nagyszalontán született, a helyi Arany János Főgimnázium matematika–fizika szakán érettségizett, majd a bukaresti színházi és filmművészeti egyetem rendezői szakán oklevelet szerzett alkotó eddigi pályafutása alatt többnyire videoklipeket forgatott. Crisan jelenleg első nagyjátékfilmjén dolgozik, amelynek címe Az utolsó nap lesz, és egy kábítószer-forgalmazás miatt börtönbüntetésre ítélt zenész, Tudor Sisu életét mutatja be.
„Az Aranypálma minden bizonnyal a figyelem középpontjába helyez minket, ezzel egy időben kiindulópontot jelent csapatomnak. Meglátjuk, mit tartogat számunkra a jövő” – mondja végezetül Crisan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.