Tizenkét szakács és egy szintén kitűnően teljesítő segédszakács vehette át tegnap a Gundel étteremben a Hagyomány és evolúció elnevezésű melegkonyhás séfverseny díját Eckart Witzigmanntól, az évszázad szakácsától. A nyertesek ezzel lehetőséget kaptak arra, hogy a szakma legjobbjaitól tanulhassanak, és a világ legrangosabb éttermeiben szerezhessenek gyakorlatot. A gusztatív összbenyomás – az íz, az illat, a kettő keverékéből adódó aroma, a hőfokok, az állagok, az arányok – alapján kis pontkülönbséggel Széll Tamás (Onyx) szerezte meg az első, Molnár Gábor (Klassz) pedig a második helyet.
A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) az Étrend Egyesülettel közösen évekkel ezelőtt indította el a Hagyomány és evolúció elnevezésű melegkonyhás séfversenyt. Hazánkban ez volt az első olyan igazi színvonalas szakácsmegmérettetés, amelyben a szokványos felpolírozott látványtálak helyett az íz döntötte el a rangsort.
Eckart Witzigmann, az MGE, valamint az oktatási és kulturális tárca meghívására érkezett Magyarországra. A neves séf 1980-ban francia nyelvterületen kívül elsőként kapta meg a Michelin három csillagát. Egyike továbbá a világ azon négy neves mesterének, akit az évszázad szakácsának kiáltott ki a híres francia éttermi minősítő rendszer, a GaultMillaut. Witzigmann zárszavában így indította útnak a tehetséges szakácsokat: most, hogy kinyíltak a határok, utazzatok, és szagoljatok be minden konyhába.
Két tehervonat szakított szét egy átjáróban elakadó autót Komáromnál