Szász és Markó elégedett

Sikerült megvetnie a lábát a Magyar Polgári Pártnak (MPP) a székelyföldi önkormányzatokban, a jelentősebb tisztségeket azonban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjei szerezték meg a vasárnap lezajlott romániai helyhatósági választásokon.

2008. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A központi bukaresti választási iroda által tegnap közzétett részleges eredmények alapján bizonyos, hogy RMDSZ-es politikus irányítja a következő négy évben Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megye képviselő-testületét. Sikerként könyvelheti el a párt, hogy történetében először polgármestert állít Székelyudvarhelyen. A Markó Béla vezette szövetség nem tudta meghódítani ellenben a marosvásárhelyi városházát. Ezzel egy időben MPP-s polgármestere lett Kézdivásárhelynek, ahol a polgári tanácsosok szerezték meg a legtöbb mandátumot a helyi önkormányzatban is, és szintén több képviselői helyet szerzett az MPP az RMDSZ-hez képest Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson is.
Markó Béla elnök kiválónak nevezte az RMDSZ választási eredményeit, amelyek révén szerinte sikerült a következő négy esztendőre megfelelően erős jelenlétet biztosítani pártjának Erdély különböző önkormányzataiban. Szász Jenő MPP-elnök – aki az RMDSZ-es Borboly Csabával szemben alulmaradt a Hargita megyei közgyűlés elnöki tisztségéért folytatott küzdelemben – ugyancsak győzelemnek nevezte alakulata szereplését.
*
A politikus ezt azzal indokolta, hogy a mindössze 75 napja megalakult párt teremtette meg a választás szabadságának jogi és intézményes kereteit az erdélyi magyar közösség számára. „Ez volt az erdélyi magyarság életében az első szabad választás, győzött a demokrácia” – jelentette ki Székelyudvarhely volt polgármestere. Az általa vezetett MPP elsősorban azzal büszkélkedhet, hogy megszerzett mandátumai révén megkerülhetetlen tényezővé vált a Hargita és Kovászna megyei, valamint a kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és gyergyószentmiklósi képviselő-testületben és tanácsosokat juttatott be a Maros megyei testületbe is. Utóbbi két székely városban ugyanakkor az MPP és az RMDSZ jelöltjei között dől el a polgármesteri tisztség sorsa a június 15-i második fordulóban.
Eközben Markó Béla szerint a választási részeredmények azt bizonyítják, hogy a romániai magyarok a június elsejei helyhatósági választásokon elsöprő többséggel továbbra is a szövetséget választották. Az RMDSZ számára a legnagyobb fegyvertény, hogy megszerezte Hargita és Kovászna megye közgyűlésének elnöki funkcióját, valamint Székelyudvarhely polgármesteri tisztségét (a 12 éve Szász Jenő által irányított székely anyavárosban Bunta Levente legyőzte az MPP-s Orbán Árpádot). Remény van arra, hogy RMDSZ-es politikus irányítsa Bihar megyét is, a Maros megyei, többségében románok lakta Szászrégenben Nagy András polgármester újrázott, négy év után ismét lesz RMDSZ-es a temesvári tanácsban, Szatmárnémetiben azonban a második fordulóban dől el, hogy Ilyés Gyula jelenlegi elöljárónak sikerül-e második mandátumra szert tennie. Borbély László marosvásárhelyi polgármester mintegy hatezer szavazattal marad alul Dorin Floreával szemben, ám a régiófejlesztési miniszter bejelentette: a számtalan választási rendellenesség és csalás miatt az eredmény törlését kéri a választási bizottságtól.
A helyhatósági megméretés még nem végleges eredményei alapján a megyei és a helyi önkormányzatokban a jobboldali demokrata–liberális (PD–L), illetve a szociáldemokrata párt (PSD) szerezte a legtöbb mandátumot. Sokatmondó, hogy Kolozs megye narancssárga színbe öltözött: az Emil Boc kolozsvári polgármester vezette alakulat irányítja a megyei tanácsot és kényelmes többséget szerzett a kincses városi testületben is, ahonnan hatalmas meglepetésre kibukott a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt.
Egyébként a vasárnapi voksoláson a szavazópolgárok negyvenkilenc százaléka vett részt (hat százalékkal kevesebben, mint 2004-ben), és a magyarlakta erdélyi megyékben az országos átlagnál alacsonyabb szinten járultak urnákhoz az emberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.