időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Tasnádi Pétert megint kiengedték

Szenvedi Zoltán
2008.06.15. 22:00

A Fővárosi Bíróság ugyan szerdán megszüntette Tasnádi Péter előzetes letartóztatását, de nem azért, mintha nem állna fönn a bűnismétlés veszélye, hanem azért, mert a vádlottat tovább nem lehet a legszigorúbb kényszerintézkedésben tartani – derült ki a Fővárosi Bíróság közleményéből. Erre tekintettel a bíróság Tasnádi házi őrizetét rendelte el, amelynek betartását a Készenléti Rendőrség ellenőrzi.
A nem jogerős végzés szerint a házi őrizet a Tasnádi Péter és társai ügyében folyó bírósági eljárás végéig tart majd. A döntést az indokolta, hogy a Fővárosi Bíróság ügyészi indítványra egyesítette a vádlottal szemben a sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyet. A vádlott ez utóbbi ügyben január 22-től volt előzetes fogva- tartásban. Az egyesítő végzés szerdán emelkedett jogerőre, így a bíróságnak akkor kellett megvizsgálnia, hogy a közveszélyokozás, emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben Tasnádi mennyit ült előzetesben. Ha az előzetes letartóztatás tartama a 3 évet eléri, a kényszerintézkedés megszűnik. Ez történt tavaly nyáron, amikor Tasnádit házi őrizetbe helyezték, amelyet barátjának, Bodnár Józsefnek a házában töltött. Innen decemberben távozott, mert Bodnár csaknem 25 millió forintos sikkasztásért, illetve lopásért feljelentette vendégét: ebből kerekedett Tasnádi újabb ügye.
Az eljárások egyesítésével hasonló helyzet állt elő, azaz tovább nem lehetett előzetesben tartani Tasnádit. Ám továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye, s hogy a bíróságon nem jelenik meg, ezért rendelték el házi őrizetét ismét.
Szerdán ült össze az Egészségügyi Tudományos Tanács, hogy feloldják a Tasnádi Péter elmeállapotát illető szakértői vélemények ellentmondásait. Ismeretes, Nagy Ervin és Gaál Katalin elmeorvosok megállapították, hogy Tasnádi közepes mértékben volt korlátozva cselekvéseiben bűntettei elkövetésekor, s tíz évre visszamenőleg hasonlóan kóros elmeállapotban szenvedett. Ezt a véleményt Antal Albert és szakértői csapata is megerősítette, továbbá homloklebeny-sorvadást állapított meg. A jelenleg folyó ügyben egy debreceni szakértői csapat viszont kimondta: Tasnádi teljesen épelméjű, és agysorvadásban sem szenved.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.