Elutasított választási koalíció

A helyhatósági választásokhoz hasonlóan az őszi parlamenti megméretésen is kútba eshet a két romániai magyar politikai alakulat közötti együttműködés, miután az RMDSZ elutasította a Magyar Polgári Párt (MPP) koalíciós javaslatát.

2008. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diszkrimináció. Felmérést javasol az erdélyi kórházak magyarnyelvhasználatáról a román egészségügyi minisztériumnak a bukaresti diszkriminációellenes tanács. A testület a tárca felkérésére állította össze véleményezését, miután az Erdélyi Magyar Ifjak szervezet jelezte: a magyar, illetve magyarul tudó orvosok kis száma miatt hátrányos megkülönböztetés éri a román nyelvet rosszul vagy egyáltalán nem beszélő magyarokat. A diszkriminációellenes tanács szerint az állam nyelvének hiányos ismerete nem jelenthet okot a betegellátás elutasítására, és az államnak kötelessége biztosítani a kisebbség nyelvének az egészségügyben való használatát. (R. Sz.)


Szó sem lehet róla – reagált Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke az MPP kezdeményezésére, miszerint a két szervezet kössön választási koalíciót az ősszel esedékes parlamenti megméretés előtt. Szász Jenő, a polgári alakulat vezetője vasárnap keltezett levelében fordult együttműködési javaslattal Markó Béla RMDSZ-elnökhöz. Ebben a politikus rámutat: az MPP által idén februárban javasolt demokratikus verseny a júniusi helyhatósági választásokon az erdélyi magyarság javára szolgált, erősítette önkormányzati képviseletét, hiszen 2008-ban összességében több magyar polgármestere és önkormányzati képviselője van a közösségnek, mint 2004-ben volt. Szász felrója Markónak, hogy a júniusi megméretést megelőzően elutasította az MPP együttműködési javaslatát, amely többek között a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség ismételt elvesztését eredményezte, miután a polgáriak által jelöltként javasolt Bölöni László labdarúgóedző helyett a szövetség Borbély László minisztert indította. Az erdélyi magyarság bukaresti parlamenti képviseletének megőrzése és erősítése érdekében az MPP a két párt önállóságát és sajátos arculatát biztosító választási koalíció létrehozását ajánlja az RMDSZ-nek, amelylyel közösen, a személyi alkalmasság és a politikai arányosság szempontjainak figyelembevételével nevezné meg a jelölteket.
Ezzel szemben Kelemen Hunor azért zárja ki az együttműködés eme formáját, mert választási koalíció esetében a parlamenti küszöb ötről nyolc százalékra nő. Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint a polgári jelöltek az arányosság elve alapján a szövetség jelképe, a tulipán alatt indulhatnának a választásokon. Gyakorlatilag ezt lebegtette meg az RMDSZ miniparlamentjének hét végi ülésén Markó Béla is, leszögezve: a választási együttműködésre a szövetség égisze alatt kell megoldást találni. Szász Jenő azonban tegnap egyértelművé tette: a polgári alakulat nem hajlandó részt venni a választásokon az RMDSZ keretében, mivel elveszítené önálló politikai identitását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.