Ezrével költöznek a magyar cégek

Magyar vállalkozások ezrei hagyták el az elmúlt években az országot, hogy jobb gazdasági környezetben, kisebb költségekkel, egyszerűbb szabályozás mellett működjenek. A magyar feltételeknél Európa szinte bármelyik országában találtak volna jobbat, ám a többségnek éppen csak a határon kellett átugrania. Mára elértük, hogy a magyar cégek jelentős része Szlovákia, Románia, Horvátország vagy éppen Szlovénia és Bulgária költségvetését táplálja, és az ottani lakosságnak teremt munkahelyeket.

2008. 07. 17. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két szék között a pad alá estünk. Miközben attól tartottunk, hogy romló versenyképességünk miatt a külföldi tőke elkerüli Magyarországot, odáig jutottunk, hogy ma már a hazai vállalkozások is Európa más tájain keresik a megélhetést. Bár pontos kimutatások nincsenek arról, hogy hány cég választotta új székhelyéül valamelyik szomszédos országot, a szakemberek abban egyetértenek, hogy tízezres nagyságrendről beszélhetünk. Az adatok hiánya miatt azt sem lehet tudni, hogy mekkora bevételkiesést jelentenek a költségvetésnek a külföldön adózó cégek. Ugyanis miután bejelentik székhelyük, telephelyük megszüntetését, a magyar adóhatóság már nem képes nyomon követni azt, hogy folytatnak-e adóköteles tevékenységet külföldön.
*
Bár a kivándorló cégek számáról nincs pontos kimutatás, tevékenységükről többet tudunk. Elsősorban azoknak a szolgáltató cégeknek éri meg a kiköltözés, amelyeknek szinte mindegy, hogy hol van a székhelyük. Ezek közé tartoznak a könyvelőirodák, kereskedelmi cégek vagy a pályázatírással foglalkozó vállalkozások. Rajtuk kívül az építőipari és a fémmegmunkálással foglalkozó cégek is nagy számban képviseltetik magukat a telephely-áthelyezők között.
– Nemcsak a hírekben gyakori célpontként szereplő Szlovákia és Románia vonzza a magyar vállalkozásokat, hanem Horvátország és Szlovénia is egyre népszerűbb, sőt Bosznia-Hercegovinát és Bulgáriát is kezdik felfedezni a cégek – nyilatkozta lapunknak Géresi József, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) alelnöke. Ezekben az országokban nemcsak az adókörnyezet kedvezőbb – Bulgáriában például egykulcsos, tízszázalékos adórendszert léptettek életbe –, hanem a bürokrácia is kevesebb akadályt gördít a vállalkozások elé.
– Ráadásul ezekben az államokban hatalmas beruházások zajlanak, amelyek még akkor is nyereségessé tennék a kitelepülést, ha más szempontok szerint nem is érné meg áthelyezni a cég székhelyét. Magyarországon ugyanis a betelepülő multik kiszolgálásán kívül nem nagyon találnak más lehetőségeket a vállalkozások – állítja Géresi.
Működik a túlélési ösztön
Vadász György, a Magyar Iparszövetség társelnöke úgy véli, elsősorban a fenyegetettség, a biztonságérzet hiánya ébresztette fel a vállalkozások túlélési ösztönét, ezért néznek körül egyre többen a környező államokban. A vállalkozók olyan körülmények között szeretnék működtetni a cégeiket, amelyek a legjobb lehetőségeket kínálják számukra. Sajnos, Magyarország nem tartozik ezen államok közé. A társelnök szerint az elvándorló cégek egy része a magyarországi terhek mellett csődbe menne, a szomszédos országok vállalkozóbarát adórendszerei azonban nekik is megadják a gazdaságos működés lehetőségét. Ráadásul külföldön a bürokrácia sokkal kevesebb terhet helyez a vállalkozásokra, mint Magyarországon. Vadász elmondta: itthon egy cégalapítás akár kilenc hónapig is eltarthat, míg Szlovákiában ez legfeljebb egy hónapot vesz igénybe. Vagyis egy szlovák vállalkozás már nyolc hónapja működik, és gyarapítja az állam költségvetését, amikor a magyar még a papíroknál tart.
A munkaerő-piaci helyzet is a szomszédos országok mellett szól. Bár lassan a szlovák és a román munkaerőpiac is telítődni látszik – a hiányt többek között magyar munkaerő átcsábításával igyekeznek pótolni –, a tapasztalatok szerint ott még mindig könnyebb szakképzett munkaerőt találni, mint Magyarországon. – Nem az ad okot aggodalomra, hogy néhány vállalkozás a kedvezőbb feltételek miatt külföldre költözik, hanem az a tendencia, hogy egyre többen döntenek a kivándorlás mellett. Magyarország csak vállalkozóbarát adórendszerrel és a bürokratikus terhek enyhítésével fordíthatná meg ezt a folyamatot, ám a változások még váratnak magukra – foglalta össze a helyzet tanulságait Vadász György.
Nyolc-tíz százalékos össztermék-növekedés, 1,5-2 százalékos államháztartási hiány, az EU átlagánál is alacsonyabb, két-három százalékos infláció, átlátható, egyszerű és stabil adórendszer, bürokráciamentes cégalapítás öt-tíz nap alatt – ez jellemzi a szlovák gazdasági környezetet három- négy éve. Már ez a tény is vonzóvá tesz egy országot a külföldi beruházók számára, s ha ehhez még társul egy, bár folyamatosan csökkenő, mégis viszonylag magas, kilenc-tíz százalékos munkanélküliség, jól képzett szakemberekkel a munkaerő piacán, egyszersmind alacsony bérekkel – a tavalyi bruttó havi átlagkereset 20 800 korona, azaz mintegy 160 ezer forint (ezen belül a minimálbér értéke mintegy 70 ezer forint) volt –, nincs mit csodálkozni, ha a Világbank és a hozzá hasonló intézmények rangsorában Szlovákiát azon országok között tartják számon, ahová érdemes beruházni, mert nagy nyereséggel lehet vállalkozni, vagyis gyors a befektetések megtérülési ideje.
Mindez meglátszik azon is, hogy folyamatosan nő a magyar alaptőkével működő cégek vagy szlovák–magyar vegyesvállalkozások száma a szomszédos országban. Pontos adatok nincsenek, de mind a pozsonyi Magyar Kereskedelmi Kirendeltség, mind a Szlovák Statisztikai Hivatal tízezerre becsüli az ilyen vállalatok számát növekvő tendenciával, s Magyarország immár az ötödik legnagyobb külföldi tőkebefektető Szlovákiában. Igaz, ehhez jelentősen hozzájárul az a tény, hogy az ezredfordulón a Mol-csoport tagja lett a Slovnaft, az OTP megszerezte a szlovák Befektetési és Fejlesztési Bankot, a Danubius pedig a pöstyéni fürdőkomplexumot, de mindez kevés lenne ahhoz, hogy Magyarország ilyen tekintetben megelőzzön olyan államokat, mint Nagy-Britannia, az Egyesült Államok vagy éppen Olaszország.
Jut is, marad is Szlovákiában
A magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozók számára kedvező a szlovákiai gazdasági térség olyan szempontból is, hogy északi szomszédainknál 2002-ben eltörölték az iparűzési adót, a szolidaritási adót, illetve az osztalékadót pedig még fogalomként sem ismerik. Szakértői számítások szerint ez az oka annak, hogy bár Szlovákiában a társasági adó magasabb, mint Magyarországon – 19 százalék, ahogy az áfa is –, a megtermelt haszonból 81 százalék marad a vállalkozásoknál a magyarországi 55-60 százalékkal szemben.
Mindezek ellenére mind a szlovák, mind a Szlovákiában működő magyar szakértők túlzásnak tartják azokat a híreket, amelyek szerint Magyarországról tömegesen teszik át székhelyüket Szlovákiába a magyar vállalkozások. Az elmondottak ellenére sem nevezhető ugyanis Szlovákia adóparadicsomnak. Az országban igen szigorú a pénzügyi fegyelem, többek között az adórendszerre épül a társadalombiztosítási járulék rendszere, amely százalékarányosan viszonyul a megtermelt haszonhoz, s 38 százalékkal terheli a munkáltatók számára a béralapot, ami a legmagasabb a visegrádi államokban.
Románia a magyarországi cégek paradicsomává vált az ország 2007. januári uniós csatlakozása óta. Keleti szomszédunk elsősorban az évek óta stabil, 6-8 százalékos gazdasági növekedés révén vált közkedveltté a külföldi befektetők körében. Ehhez társul még a kedvező adópolitika, valamint a cégbejegyzés terén korábban tapasztalt bürokrácia fokozatos felszámolása. Romániában 2005-ben lépett érvénybe az egységes, 16 százalékos adókulcs, ugyanakkor az áfa 19 százalékos. Gazdasági szakértők egybehangzó véleménye szerint a ténylegesen dübörgő román gazdaság miatt az elmúlt időszakban több száz magyarországi cég keresi a lehetőséget az ottani piacon.
A romániai megtelepedés egyik formája, amikor a hazai társaságok székhelyestül átköltöznek Romániába, más esetekben vegyes vállalatokat, telephelyeket létesítenek, vagy ott bővítik tevékenységüket. Bogár Ferenc, a bukaresti magyar nagykövetség külgazdasági képviseletének tanácsosa szerint a magyar cégek áttelepülésének egyik oka a kedvező gazdasági adókörnyezet, ám nem kizárólag ez határozza meg a társaságok keletre vándorlását. – Románia EU-csatlakozása előtt sem volt lanyha a magyar cégek érdeklődése, a belépés óta azonban ez nagymértékben fokozódott. Mindez érthető, hiszen másfél éve egyszerűbb lett a határátkelés, az árumozgás, a kapcsolattartás, arról nem beszélve, hogy a román gazdaság sokkal gyorsabb ritmusban fejlődik a magyarnál – nyilatkozta lapunknak Bogár Ferenc. Ezt az érdeklődést a statisztikai adatok is bizonyítják: 2007-ben 4,6 milliárd euró volt a kereskedelmi forgalom a két ország között, ami mintegy 30 százalékos növekedést jelent 2006-hoz képest. Ebből hárommilliárd euró volt a magyar kivitel Romániába, amiből kitűnik, hogy hazánk egyik legfontosabb exportpiaca lett a szomszéd állam. Tavaly ezer magyar tőkerészesedéssel bíró vállalkozást nyitottak ott, amelyek száma már meghaladja a 8500-at. A befektetett magyar tőke értéke (a nagybefektetők, például a Mol, az OTP Bank és a Richter Gedeon profitjával, a befektetett nyereséggel együtt) eléri az egymilliárd eurót.
Építőiparunk kivándorlása
Péter Páltól, a Kolozs megyei kereskedelmi és iparkamara alelnökétől megtudtuk: nem telik el hét anélkül, hogy néhány magyarországi cég vagy fővállalkozó ne terjeszkedne a belső-erdélyi piacon. – Ezeket a társaságokat nem csupán az adófeltételek befolyásolják, hanem az általános gazdasági környezet is. Például az építőipar harmincszázalékos, európai csúcsnak minősülő növekedése, amely Magyarországon egyáltalán nem tapasztalható. Éppen ezért rengetegen bekapcsolódnak a romániai építőiparba alvállalkozóként vagy a beszerzési ágazatban – magyarázza Péter Pál. Az építőipart tekinti a magyar társaságok slágerének Radetzky Jenő, a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, mivel ezen a területen Romániában – az évek óta tartó masszív elvándorlás miatt – nagy a szakemberhiány, ugyanakkor óriási lépésekkel fejlődik a lakáspiac. – Vitathatatlanul tetten érhető a magyarországi cégek Romániába vándorlása, de elsősorban olyan formában, hogy a társaságok ott bővítik tevékenységi körüket, alapítanak telephelyet, miközben nem szüntetik meg hazai működésüket. A magyar cégek kiemelt célterülete ma a Partium és Erdély, ezen belül Kolozsvár és Nagyvárad vonzáskörzete, és ezek a társaságok a szolgáltatás, az informatika, a turizmus, a kereskedelem területén ruháznak be – mondja Radetzky.
Ezzel egy időben Magyarország keleti megyéibe román cégeket csalogatnak át a gazdasági recesszió miatt. Ioan Lucian, a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: a magyarországi cégek korábbi szembeszökő átvándorlásához képest jelenleg az a tendencia, hogy a gazdasági pangás jellemezte kelet-magyarországi térségek tárt karokkal várják a potenciális román befektetőket. – A Hajdú-Bihar megyei Biharkeresztesen épülő ipari park kivitelezői például afelől érdeklődtek nálunk, hogy milyen igények mutatkoznak a romániai cégek részéről, mivel masszív román jelenlétre számítanak a létesítményben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ioan Lucian.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.