Egy tonna szarvasmarha- és sertéshúst, zsírt, zsírszalonnát, császárszalonnát és sózott belet, azaz kolbász, szalámi készítéséhez szükséges alapanyagokat kobozott el és semmisíttetett meg az állat-egészségügyi hatóság szerdán egy illegális gyáli húsfeldolgozó műhelyben. Kiss Miklós dabasi körzeti hatósági főállatorvos lapunknak elmondta: a tulajdonost jól ismerik, második alkalommal kobozzák el az áruját. Az üzemnek semmiképpen sem nevezhető helyen a zsírtól vastagon szennyezett padlózaton földre dobott húsos ládákat és közöttük szaladgáló patkányokat találtak. A gyáli tulajdonos az állította, az árut sehová sem terítette, amit ott találtak, az a családjáé, illetve egy meg nem nevezett barátjáé, aki megkérte, hogy tárolja. Az illetőnek azonban sem húsfeldolgozásra, sem tárolásra nincs engedélye – fűzte hozzá a főállatorvos. Beszámolója szerint a férfi először márciusban bukott le, amikor – többszöri próbálkozás után – a hatóság éppen nagyüzem idején látogatta meg, és a mostanihoz hasonló kép fogadta őket. Akkor 4-5 tonna kolbászt, szalámit és – az ünnepre való készülődés jegyében készült – sonkát foglaltak le. Hárommillió forintos egészségügyi bírságot szabtak ki, foglakozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt rendőrségi feljelentést tettek, és mivel érdekes számlákat, nyilvántartásokat is találtak, értesítették az adóhatóságot is.
Azóta több alkalommal is megfordultak az „üzemben”, de tevékenységre utaló nyomokat nem találtak, mígnem legutóbb az egyik televízió munkatársait egy helybéli értesítette arról, hogy újra működik a gyár. A főállatorvos elmondta: ezúttal is kiszabják a legmagasabb, hárommillió forintos állat-egészségügyi bírságot, és rendőrségi feljelentést tesznek foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekménye miatt.
Orbán Viktor: Régi és kínzó adósságát teljesítette Magyarország