Botrányos vezetői bérek Romániában

2008. 10. 24. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas összegekre rúgó bérkiegészítő juttatásaik miatt kereszttűzbe kerültek Romániában a kormánynak alárendelt ügynökségek és állami vállalatok vezetői.
A bukaresti feddhetetlenségi ügynökség vizsgálatot indított Olosz Gergely, a román energiaszabályozó hatóság RMDSZ-es elnökének vagyongyarapodása ügyében, miután a sajtó feltárta, hogy 7,5 millió forintnak megfelelő évi fizetését a tisztviselő több tízezer euróra rúgó pótlékokkal, juttatásokkal, prémiumokkal egészítette ki. A tetemes vagyonnal rendelkező közgazdász-politikus bejelentette: nem hajlandó lemondani a hatóságnál betöltött tisztségéről, holott ez összeférhetetlen képviselői mandátumával.
Miközben Calin Popescu Tariceanu jelentést kért a kormánya hatáskörébe tartozó állami intézmények menedzserei által alkalmazott bérpolitikáról, kiderült, hogy nemrég éppen a liberális miniszterelnök törölte el azt a korlátozást, miszerint az állami vállalatok igazgatói nem kereshetnek többet az államtitká-
roknál. Az igazgatók fizetését a társaságok igazgatótanácsa szabja meg, a tagok a vezetők bérének húsz százalékára jogosultak.

Nem fogják perbe Iliescut. Nem indít bűnvádi eljárást a bukaresti főügyészség Ion Iliescu egykori államfő ellen az 1990. júniusi bányászjárások ügyében. A politikust emberöléssel és gyilkosságra való felbujtással gyanúsították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.