Független jelöltek Erdélyben

2008. 10. 26. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júniusi helyhatósági választásokkal ellentétben a november 30-i romániai parlamenti megméretésen várhatóan csak a Székelyföldön lesz párharc a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjei között. Miközben a Markó Béla vezette alakulat az ország valamennyi, 452 szavazókerületében indít képviselő-, illetve szenátorjelöltet, a most először egyéni választókerületes rendszerben rendezendő választásokon a rivális polgári párt legtöbb tizenöt független jelölttel rukkol elő.
Az idén márciusban párttá alakult MPP-ben jelenleg is belső konfliktusok dúlnak amiatt, hogy a szervezet Szász Jenő elnök irányította csúcsvezetősége úgy döntött: nem vesznek részt önállóan a parlamenti megméretésen, hanem mindössze függetleneket támogatnak. A határozat számos területi szervezetben elégedetlenséget váltott ki, sokak szerint ugyanis pártként könnyebb lett volna átlépni a három szenátori és hat képviselői mandátum megszerzését feltételező alternatív parlamenti küszöböt, mint a függetleneknek begyűjteni a választókerületükben leadott voksok több mint felét. Noha a jelöltetések határideje a jövő hét elején lejár, az MPP mindeddig csupán három független jelölt esetében erősítette meg, hogy felsorakozik mögé a választásokon. Elsőként Kincses Előd ügyvéd, az RMDSZ egykori Maros megyei szervezetének elnöke jelentette be, hogy függetlenként pályázik szenátori mandátumra. A Tőkés László püspök jogi védelmét 1989-ben ellátó, az RMDSZ csúcsvezetőségének politikáját az elmúlt évtizedben rendszeresen bíráló Kincses ugyanabban a – többségében magyarok lakta – marosi választókerületben méretkezik meg, melyben Markó Béla szövetségi elnök próbál újabb felsőházi tisztséget szerezni.
Noha a napokban Kozsik József marosvásárhelyi színész is meglebegtette, hogy függetlenként indul Kelemen Atilla RMDSZ-es honatya, volt európai parlamenti képviselő ellenében, a művész családi okokra hivatkozva visszalépett, így az MPP-nek új jelöltet kell keresnie. A polgári alakulat pártként indulása mellett legvehemensebben kiálló Kovászna megyei szervezet öt függetlent támogat, eddig azonban csak Szilágyi Sándor és Fekete Attila vállalkozó nevét hozták nyilvánosságra.
A kolozsvári Krónika napilap értesülései szerint a polgáriak megkörnyékezték Garda Dezső jelenlegi RMDSZ-es képviselőt és Sebestyén Csabát, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnökét is, mindemellett azonban még az sem dőlt el, hogy a júniusban a Hargita megyei képviselő-testület tagjává választott Szász Jenő elnök pályázik-e parlamenti mandátumra. Az ellenben biztos, hogy a polgáriak sem a Partiumban, sem Közép-Erdélyben nem indítanak függetleneket. Különben Szász szerint egyebek mellett éppen azért döntöttek a függetlenek indítása mellett, hogy ne veszélyeztessék az erdélyi magyarság bukaresti képviseletét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a rivális alakulat eme megméretési formáját is kifogásolja, mondván: az Magyar Polgári Párt függetlenjei megnehezítik a szövetség jelöltjeinek bejutási esélyeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.