időjárás 11°C Ferenc 2022. október 4.
logo

Október 23.: ötven bejelentett rendezvény

Borsodi Attila
2008.10.25. 19:14

Eddig félszáz rendezvényt jelentettek be október 22-re és 23-ra Budapestre az 1956-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulója alkalmából; a megemlékezéseket a BRFK tudomásul vette. A kormányellenes tüntetők is szervezkednek, országos, vonulásos tiltakozó akciót szerveznek, amely a fővárosban ér véget.

A Fidesz a Várban ünnepel. Információink szerint a Fidesz a budai Várban tartja nagygyűlését október 23-án. Az 1956-os forradalom évfordulóján tartandó megemlékezést ezúttal a budai fideszes önkormányzatok szervezik közösen. A fő szónok Orbán Viktor pártelnök lesz. (P. G.)


Mostanáig ötven olyan rendezvényt jelentettek be a főváros területére október 22-re és 23-ra, amelyeket a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tudomásul vett – közölte Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. Mint mondta, a nemzeti ünnephez kapcsolódóan több állami, önkormányzati rendezvény is lesz a fővárosban, valamint civil szervezetek is szerveznek megemlékezést. Hozzátette: a belvárosban e két napon jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani. A rendőrség közölte: október 23-án indul a Budapest–Pozsony–Bécs szupermaratoni verseny is, ami további forgalomkorlátozással jár. Megjegyezte: a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsák a nemzeti ünnepre tervezett rendezvények békés lefolyását.
A Gyurcsány-futamok folytatásaként, a nemzeti összetartozás kifejezésére október 23-ra újabb autós tüntetést szerveznek azok a főként vidéki tiltakozók, akik 2006 ősze óta több alkalommal tartottak megmozdulásokat tiltakozásul a kormány politikája ellen. A tüntetők a tervek szerint autókkal Pécsről indulva két útvonalon járják majd be az országot. A keleti
útvonal: Pécs–Baja–Szeged– Békéscsaba–Debrecen–Nyíregyháza–Eger (itt egyórás szolidaritási tüntetést tartanak az egri kórházért), majd Budapest. A Nyugati útvonal: Pécs–Kaposvár–Somogyjád–Keszthely–Zalaegerszeg–Ajka –Veszprém–Székesfehérvár–Érd–Budapest. A két karaván este találkozik majd a Hősök terén, ahonnan együtt vonulnak egy egyeztetés alatt álló helyszínre, ahol négy napig maradnának.
A megmozdulás egyik szervezője elmondta, tiltakoznak a 2002-es választás óta egyre tarthatatlanabbá váló társadalmi, erkölcsi és politikai válság miatt. – A nemzeti értékek, az erkölcsös politika óhajtása, a Gyurcsány-kormány hazugságai és csöppet sem humánus reformjai elleni tiltakozás – amely reformok sehova sem vezetnek– tartanak össze minket – fogalmazott Bózsa Attila.
Úgy tudjuk, a vidékiek által meghirdetett akcióhoz több „Kossuth téri” szervezet is csatlakozott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.