Pert nyert az ikrek édesanyja

Megnyerte a román állam ellen indított pert egy hármas ikreket nevelő nagyenyedi anyuka, aki azt kifogásolta, hogy a hatóságok mindössze egy gyermek után folyósították neki a nevelési támogatást. A precedens ítélet nyomán több mint száz, ikergyermekes szülő készül bírósághoz fordulni, a bukaresti kormány pedig kénytelen módosítani az említett juttatás rendszerét.

2008. 10. 21. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekek száma és nem a születés ténye alapján jogosultak a szülők a gyermeknevelési támogatásra – áll a bukaresti legfelsőbb bíróság csütörtökön, egy hármas ikreket nevelő nagyenyedi kismama perében hozott ítéletében. Ionela Danciu 2006-ban azért perelte be a Fehér Megyei Munkaügyi és Szociális Igazgatóságot, mert jelenleg egyéves és tíz hónapos ikerlányai után mindössze egy gyermeknek járó, vagyis havi 600 lejes (40 ezer forint) illetményt, illetve háromszor 200 lej gyermeknevelési segélyt folyósított neki az intézmény. Keresetében a nagyenyedi édesanya arra hivatkozott, hogy a két évvel ezelőtt kormányhatározattal módosított, a gyermeknevelési támogatás odaítéléséről szóló jogszabály hátrányos megkülönböztetésben részesíti az ikreket. Noha a Fehér megyei táblabíróság idén augusztusban megalapozottnak nyilvánította, és elfogadta Ionela Danciu keresetét, az ítéletet a területi munkaügyi igazgatóság megfellebbezte a Legfelsőbb Bíróságon, amely azonban elutasította az óvást, és kimondta: ikres szülők esetében az állam köteles a gyermekek száma után folyósítani a támogatást. A felperes tehát jogosult a visszamenőleg járó, 1,9 millió forintnak megfelelő illetményre, a kártérítés ügyében a bukaresti törvényszék dönt.
Számos, ikreket nevelő szülő fogadta megelégedéssel az ítéletet a bukaresti LB folyosóin. Közölték, ők is peres úton követelik majd az elmaradt támogatást. Kornya Tünde, egy ugyancsak hármas ikreket nevelő nagyszalontai édesanya lapunknak elmondta: a nagyenyedi kismama példáján felbuzdulva ügyvédhez fordul, és bepereli az államot. Romániában évente 3500 nő ad életet kettes, 1500 pedig hármas ikreknek.
Theodora Bertzi, a román munkaügyi tárca államtitkára tegnap bejelentette: az ítélet alapvetően megváltoztatja az eddigi „jogszabályi filozófiát”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.