Piturca nagy bajban

Bűnpártolással gyanúsítja a bukaresti korrupcióellenes ügyészség Victor Piturcát, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát egy 1,7 millió eurós megvesztegetési ügyben. A botrány miatt a bukaresti Steaua kis híján kimaradt az idei Bajnokok Ligája-idényből.

2008. 10. 25. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét a nyomozó hatóságok látószögébe került Victor Piturca, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, akit 1981-ben hat hónap börtönnel sújtottak a kommunista hatóságok tiltott szerencsejáték miatt. Az 52 éves tréner ellen a napokban a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnpártolás alapos gyanújával indított bűnvádi eljárást abban a dossziéban, amelyben Gigi Becalit, a bukaresti Steaua tulajdonosát több klubcsapat megvesztegetésével gyanúsítják. A korrupciós botrány az idén május 7-én két kolozsvári klubcsapat, a CFR és az Universitatea gárdájának a román bajnoki cím sorsáról döntő mérkőzésén robbant ki, amikor a közvádlók álarcos kommandósok segítségével a kincses városban őrizetbe vettek egy ötfős társaságot, lefoglalva a náluk talált 1,7 millió eurót. A letartóztatottak között szerepelt Teia Sponte, a Steaua igazgatótanácsának alelnöke, valamint az Universitatea korábban steauás labdarúgója, Gigel Coman is, és az ügyészség szerint a Becalitól származó összeg arra szolgált, hogy a diákcsapat játékosait ösztönözze a CFR elleni rangadón.
Ha ugyanis az Universitatea legalább döntetlent ért volna el Pászkány Árpád csapata ellen, akkor a Steaua szerezte volna meg a bajnoki címet. Becali már akkor alaptalannak nevezte a megvesztegetés vádját, és azt állította: a pénzt telekvásárlásra szánta, amiről április végén előszerződést kötött egy kolozsvári üzletemberrel. Csakhogy a DNA szerint az írásos megállapodást Becaliék utólag, alibi céljával hamisították egy ügyvédnő közreműködésével, és a szerződést tanúként aláírta Piturca is. A szövetségi kapitányt egyébként – aki tagja volt az 1986-os BEK-győztes Steaua keretének – régi kapcsolatok fűzik a mintegy hárommilliárd dolláros vagyonával a leggazdagabb románnak tartott Becalihoz, 2000 és 2004 között ugyanis a katonacsapatnál edzősködött. Becalit ugyanebben a dossziéban azzal is gyanúsítják, hogy 2006-ban a besztercei Gloria csapatát próbálta megvesztegetni a Steauával rivális bukaresti Rapid rovására.
Egyébként a kolozsvári megvesztegetési botrány miatt a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága a Steauát hét, az időközben a másodosztályba lecsúszott Kolozsvári Universitatea-t hat pont levonással sújtotta, sőt Becalit és Anton Dobost, a kolozsvári egyetemista gárda elnökét két évre kitiltotta a stadionokból. Csakhogy az ítéletet az FRF sportdöntőbírósága eltörölte, így a katonacsapat elől – az UEFA által ugyancsak megvesztegetés miatt szankcionált FC Portóhoz hasonlóan – elhárult az akadály, hogy a BL-ben szerepeljen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.