Lusztig Péter, a belügyi kapcsolat

Rendszeres fizetést vehet fel eseti tanácsadásért az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól Lusztig Péter volt baranyai rendőrkapitány. A nyugállományú tábornokot Zuschlag János belügyi kapcsolataként emlegették a bíróságon, akin keresztül Zuschlagék „fogni tudták a rendőrséget”. A nagy hatalmú baranyai MSZP-lobbi tagjaként számon tartott Lusztig több köztulajdonú vállalat vezetőségében is helyet foglalhatott.

Török László
2008. 12. 04. 19:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eseti jellegű tanácsadásért havonta 300 ezer forintos fizetést kap Lusztig Péter az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól (IRM) – értesült a Magyar Nemzet. A szaktárca válaszaiból nem derült ki, hogy a Zuschlag-perben az elsőrendű vádlott belügyi kapcsolataként emlegetett volt Baranya megyei rendőrfőkapitány az elmúlt években milyen munkát végzett el ezért a pénzért. Az IRM-nél csak annyit közöltek, hogy „többek között” a rendőrség és a határőrség integrációjának előkészítését és végrehajtását segítette, most pedig az új struktúra hatékony működéséhez járul hozzá. Lusztig 2006. július 1-jétől dolgozott a Belügyminisztériumban, majd az IRM-ben „munkatörvényes jogviszonyban foglalkoztatottként” (a BM-ben Lamperth Mónika főtanácsadójaként a tárca egyik legbefolyásosabb személyisége volt), majd 2007. február 1-jétől „a kabinet felügyelete alatt, eseti jelleggel rendészeti területtel összefüggő tanácsadóként”. Szerettük volna megtudni, hogy minisztériumi ténykedése idején milyen más juttatásokban és jutalmakban részesült, ám ezekre a kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ. Az 1994 és 1998 között MSZP-s képviselőként szolgáló Lusztignak nincsen állandó irodája az IRM-ben, ám ha „feladatellátása igényli”, biztosítanak neki.
Bár a havi fix 300 ezer forint sem elhanyagolható jövedelem a mostani bizonytalan pénzügyi-gazdasági környezetben, a politikai pályafutását még az MSZMP-ben, „rendvédelmi” karrierjét az államszocialista rendszer III/I-es hírszerző csoportfőnökségén megalapozó Lusztig Péternek más forrásokból is van bevétele.
*
Az állami tulajdonban lévő Mecseki Erdészeti Zrt. igazgatósági, illetve a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (korábbi nevén BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt.) felügyelőbizottsági tagsága után is vihet haza pénzt. Bár bizonyíték természetesen nincs rá, Lusztig funkcióvállalása a köztulajdonú vállalatoknál aligha lehet független attól, hogy a tábornok egyben az MSZP befolyásos tagja, a nagy hatalmú baranyai szocialista lobbi ismert figurája.
A 2003-ban nyugállományú dandártábornokká előléptetett volt politikus azonban nem kizárólag a költségvetés alrendszereiből finanszírozza életét. Amellett, hogy egy pécsi ügyvédi iroda munkatársa, már 1993-ban beindította építőipari vállalkozását üzlettársaival. A Castrum-Pécs Kft. az elmúlt években szépen gyarapodott: az Opten céginformációs adatbázisából kiderül, hogy árbevételüket 2005 óta megduplázták, tavaly ez meghaladta a félmilliárd forintot. Ennek ellenére a vállalkozók nem sietnek rendezni az adóhatósággal szembeni hátralékaikat. Idén januárban és májusban is végrehajtási eljárást kezdeményezett a Castrum ellen a Baranya megyei APEH, amit azonban pár nap elteltével meg is szüntettek (vélhetően a cég rendezte adótartozásait).
Lusztig Péter érdeklődése a közügyek iránt, úgy tűnik, máig lankadatlan. A Heti Világgazdaság nemrég „Marakodás a Pannon Volánért” címmel számolt be róla, hogy a volt pécsi MSZP-s képviselő segítségével kívánják leváltani a társaság vezérigazgatóját, mert az nem szándékozik eladni a közlekedési társaság pécsi buszpályaudvarát, hogy ott más mellett szórakoztató- és bevásárlócentrumot létesítsenek.
A volt főrendőrrel sikerült kapcsolatba lépnünk, azonban kérdéseinkre nem kívánt reagálni. – Köszönöm, nem! – írta SMS-ben, miután megadtuk neki a lehetőséget, hogy álláspontját kifejtse.
Lusztig Péter neve egyébként a Kulcsár-üggyel összefüggésben is felmerült, tanúként ki is hallgatták. A tábornok korábbi élettársát pedig a Tribuszerné nevével fémjelzett piramisjátékban vádolták meg: Bathó Erzsébet könyvelőként vett részt a visszaélés-sorozatban.

Szemelvények a Zuschlag-perből: – Én a rendőrséget tudom fogni – mondta 2007 elején egy lehallgatott telefonbeszélgetésben Zuschlag János elsőrendű vádlott Őri Andrásnak, a per negyedrendű vádlottjának. Őrit ez nem teljesen nyugtatta meg, és arra kérte a volt MSZP-s képviselőt, hogy a biztonság kedvéért hívja fel Lusztig Pétert, hogy „tájékozódjon” az ügyben. – Csak azért mondom, hogy messzemenőkig ne érezze azt, hogy rendben van minden, mivel házkutatás is történt – mondta Őri András Zuschlagnak. A Kiskunhalasi Ügyészség feljelentésére a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon 2005-ben indult nyomozás, azonban a rendőrség két év alatt semmilyen eredményt nem produkált, és le akarták zárni az ügyet. Egy másik, szintén lehallgatott telefonbeszélgetésben Zuschlag azt mondta: „az együttműködés olyan alacsony volt a rendőrség részéről, hogy az ügyésznőnek már ba…a az agyát”. Később az ügyészség elvette az ügyet a rendőrségtől, a megyei kapitányt, Király Ferencet pedig leváltották. Egyébként Zuschlag telefonon beszélt Lusztiggal is, a hanganyagot hamarosan lejátsszák a bíróságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.