Basescu szőke üdvöskéje

Románia legexponáltabb politikusnőjének számít Elena Udrea, aki az újonnan alakult idegenforgalmi minisztérium irányítását kapta feladatként az Emil Boc vezette kormányban. A hatalomra jutott demokrata–liberálisok ügyvezető titkára a nők példaképe, a szexszimbólum és az intrika szerepét egyaránt betölti.

2009. 01. 10. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Nemcsak mondén szőke vagyok, noha ezt a tulajdonságot sem tartom bűncselekménynek – vallja magáról személyes blogján Elena Udrea. A legtöbbet méltatott és bírált román politikusnő maga is tudja, hogy rátapint a lényegre, amikor dívaszerepét domborítja, hiszen elsősorban ezzel az arcával vonult be a bukaresti közéletbe. A mindössze 35 éves, fizikai adottságai miatt a román Julia Timosenkónak is nevezett Udrea valamennyi honfitársnője számára irigylésre méltó karriert futott be, holott mindössze hat éve politizál.
Többéves ügyvédi praxis után 2002-ben belépett a román liberális pártba, majd Traian Basescu 2004-es államfővé választása nyomán államtanácsosi tisztséghez jutott az elnöki kancellárián, és a bukaresti sajtó rögtön ráragasztotta a „cotroceni-i szőke” titulust. Alig egy év után viszont lemondásra kényszerül, amelyben főszerepet játszott, hogy férjéről, Dorin Cocos tehetős vállalkozóról kiderült: éppen a Basescu által korrupt maffiabandának nevezett, Adrian Nastase szocdem exkormányfőhöz közelálló érdekcsoporttal üzletel. Udrea ennek ellenére nem lett kegyvesztett az államfőnél, sőt Basescu rendszeresen felhasználta ellenfele, Calin Popescu Tariceanu exkormányfő lejáratására. Nem véletlen hát, hogy a szőke politikus végül átigazolt az elnökkel szimpatizáló demokrata–liberálisokhoz, ahol az ügyvezető titkárságig vitte, a novemberi választásokon parlamenti mandátumot szerzett, a december 22-én alakult Boc-kormányban pedig megkapta az idegenforgalmi tárcát. Itt aztán lesz alkalma bebizonyítani, hogy nem „egyszerű szőke” csupán. Ezt a titulust ugyanis Elena Udrea többek között azzal vívta ki magának, hogy nem tudta: Norvégia monarchia, és nem EU-tag, szintén élő adásban nekifogott pulóvert kötni, a kampányban pedig töltött káposztát osztogatott és padlót sikált, csak azért, hogy változtasson a politikai díva képén. Amit mellesleg részben ő alakított ki magáról azzal, hogy Marilyn Monroe-s frizurával, férfiszemet gyönyörködtető testrészeit közszemlére téve fényképezkedett a The One magazinnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.