Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Bírósági ítélet az agrártárca ellen

Törvénytelen eszközöket is bevetett az agrártárca, hogy egy baloldali kötődésű csoportosulás juthasson uniós forrásokhoz. Büntetőeljárás is indulhat a – falufejlesztő pénzeket elosztó – Pápa környéki vidékfejlesztési csoportosulások körüli visszaélések miatt – közölte a minisztériummal szemben a napokban pert nyert egyik csoport elnöke.

Dénes Zoltán
2009. 01. 20. 16:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végsőkig próbálta eltitkolni az agrártárca a Gerence–Marcal–Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület (Gemara) nevű vidékfejlesztési (Leader) csoport tagságát, bár korábban már az adatvédelmi biztos is állást foglalt arról, hogy ezt az információt nyilvánosságra kell hozni. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) ellen pert kezdeményező Somló–Marcal-mente– Bakony-alja (Somló környéki) Leader-akciócsoport jogi képviselője ugyanis a január 5-i ítélethozatal után hiába kérte ki a bíróságtól a taglistát, nem kapta meg.
Mint később kiderült, a kért dokumentumot azért nem tudták átadni, mert visszaküldték az FVM-be. A titkolózás oka egyebek között az volt, hogy Gőgös Zoltánnak, az agrártárca szakállamtitkárának támogatását élvező Gemara tagjai között lényegében fiktív módon beléptetett szervezetek is találhatók – tájékoztatta lapunkat Menyhárt Tibor, a Somló környéki akciócsoport elnöke. Menyhárt Tibor elmondása szerint még tanulmányozzák a csütörtökön megkapott taglistát, ám első látásra is kiderült, hogy van köztük olyan alapítvány, amelynek elnöke nem is tudott arról, hogy a szocialista hátterű Leader-csoport tagja lenne. Emiatt – tette hozzá – az FVM-mel szemben büntetőeljárást is kezdeményeznek.
Az elnök elmondta: a Leader-csoportok megalakulásakor a régióban három egyesület kezdett szervezkedésbe. Az egyik a Somló környéki csoport volt, amely hatvan település önkormányzatát tudhatta maga mellett, a másik pedig egy Gőgös Zoltánhoz köthető szervezet, a Gemara, amely két baloldali kötődésű egyesület összeolvadásával jött létre. Menyhárt Tibor tájékoztatása szerint ugyanakkor a Gemara még így sem rendelkezett a Leader-akciócsoport elismeréséhez szükséges alapvető feltételekkel.
– Ezért kényszerültek arra, hogy az agrártárca segítségével, hatalmi eszközökkel leválasszanak a Somló környéki csoportról huszonhat települést, amit a Gemarához csatoltak. Ezt az eljárást ítélte végül törvénytelennek a bíróság, s utasította a tárcát új határozathozatalra – közölte a szervezet elnöke. Menyhárt Tibor szerint ezzel egyértelművé vált, hogy az unió alapelveivel ellentétesen, nem a helyi szereplők kezdhették el a közösségek létrehozását, a vidékhálózat megszervezését, hanem központi döntés alapján megszületett háttérintézmények és „politikailag megfelelő minősítéssel” rendelkező helyi vidékfejlesztési irodák szervezték a Leader-közösségeket. Rámutatott: az eljárás során a Gemara érdekeinek támogatására a földművelésügyi minisztérium mindvégig partner volt. Ha kellett – jelentette ki az elnök –, egy nap alatt módosította az FVM ide vonatkozó rendeletét, hogy az a Gemara számára kedvezőbb legyen. Véleménye szerint az eset tanulsága annak a kormányzati gyakorlatnak a megakadása, amelynek során a politikai hűbéresek hathatós támogatást kapnak bármi áron, akár jogsértő eljárásokkal is.
A Somló környéki csoport már tavaly február elején írásban jelezte Gráf József agrárminiszternek, hogy a térségben óriási politikai nyomás nehezedik a független szervezetre, s rávilágítottak a fenti anomáliákra is. Mint levelükben fogalmaztak, a problémát azért jelzik a miniszternek, mert úgy érezték, hogy Gráf Józsefnek „kiemelten fontos a korrekt és eredményeket is hozó munkavégzés”. Ezért a miniszter segítségét kérték abban, hogy beosztottjait utasítsa a jogszerű döntések meghozatalára. Gráf József földművelésügyi miniszter viszont úgy tűnik, mégsem érezte inkorrektnek munkatársai eljárását, amit végül a Fővárosi Bíróság igazított helyre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.