Gyarapodó baloldali holdudvar

Török László
2009. 01. 20. 16:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyreigazítási kérelmet küldött lapunknak Páva Zoltán MSZP-s képviselő, akiről tegnap megírtuk, hogy cége, a Medich-Technik Bt. ötmillió forintos tanácsadói megbízást kötött a MeH-hel. A politikus leszögezte, hogy a hivatkozott bt.-nek csupán kültagja, a társaság üzletvezetője a fia, ifj. Páva Zoltán. Ő teljesítette tehát a vállalt kötelezettségeket, a megbízási díj után pedig még a közterheket is megfizette. Páva ebben a jogügyletben nem vett részt, és nem részesült a megbízási díjból sem.
– A fenti tényeket minden kétséget kizáróan tudom igazolni – írta a szocialista politikus.
A helyreigazítást először talán az Országgyűlés Hivatalához kellett volna megküldenie Pávának. A parlament honlapján ugyanis szerepel életrajza, amelyből kiderül, hogy „1993-tól a Medich-Technik Bt. orvosi műszer- és gépkereskedés tulajdonosa”. A cégadattár aktuális nyilvántartása szerint pedig Páva 2009. június 12-ig vezető tisztségviselője a Medich-Technik Bt.-nek. A vállalkozás tavaly a „társadalmi és politikai kapcsolattartás stratégiájának kialakításában” működött közre. A Medich-Technik Bt., ahogy azt Páva az Országgyűlés honlapján közzétett életrajzában leírta, orvosiműszer- és gépkereskedéssel foglalkozik.
Bár helyreigazítási kérelmében Páva tudatja, hogy a cég szerződésének részletes feltételei és teljes szövege elérhető és megtekinthető az interneten, ennek nem akadtunk nyomára. A MeH csak az ötmillió forintnál nagyobb összegre megkötött szerződéseket hozza nyilvánosságra, de ezekről is csak általános információk érhetők el, egy-egy szerződés részletei nem. Páva polgármesteri fizetése mellett egyébként csak decemberben bruttó képviselői tiszteletdíja címén 394 ezer, költségtérítési átalánya miatt pedig 301 ezer forint kapott.
– A Fidesz–KDNP írásbeli kérdéseire adott kormányzati válaszokból kiderült, hogy a kabinet több tíz vagy akár száz millió forintot arra szórt el, hogy saját holdudvarát, haverokat, üzlet-, politikustársait jól kistafírozza – közölte Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője példaként elmondta: 2003 legbotrányosabb beszerzése volt, amikor a kormány közbeszerzés nélkül 600 millió forintért vett egy nagy szállítógépet egy ciprusi offshore cégen keresztül. Az AN–26 típusú szállító repülőgépet – amint azt a Magyar Nemzet is megírta – a beszerzés óta harmincszor javították. A politikus hozzátette: Atkári János volt SZDSZ-es főpolgármester-helyettes csaknem egymillió forintot kapott az adórendszer átalakításának előkészítésével kapcsolatos szakértői munkáért, Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár volt szocialista polgármestere kétszer vett fel 2,49 millió forintot politikai egyeztetésért, Szabados Tamás szocialista politikus 4,8 millió forintot kapott konzultációs és tanácsadói feladatokért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.