Székelyföldi feladatlista

A Székelyföld hálózati rendszerben történő fejlesztését tűzték ki célul a régió magyar önkormányzati képviselői, akik memorandum formájában kívánják összefoglalni az autonómia érdekében tervezett konkrét teendőket.

2009. 01. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös feladatlistát állítottak össze a napokban a székelyföldi önkormányzati vezetők, megállapodást kötve arról, hogy az autonómia megvalósításáért háttéranyagokat és felméréseket készítenek, majd memorandumban összesítik azokat. A többségben magyarok lakta Hargita és Kovászna megye képviselő-testületének elnökei és polgármesterei részvételével Ojtozon rendezett tanácskozáson eldőlt, hogy a régiót hálózati rendszerben kívánják fejleszteni. Ennek érdekében egyebek között fejlesztési ügynökséget létesítenének valamelyik székelyföldi településen, és tanulmányi pénzügyi alapot is létrehoznának, amely ösztöndíjjal támogatná a tanulmányaik elvégezése után hazatérő fiatalokat. Székely monográfia kiadását is tervezik az önkormányzatok, hogy ez alapján elkészíthető legyen a székelyföldi honismereti tankönyv, amely nemcsak történelmi és néprajzi szempontból mutatja be a térséget, hanem a jelenkori társadalmi berendezkedést is ismerteti. Egységesíteni és ésszerűsíteni kívánják a mezőgazdasági és vidékfejlesztési terveket is, a termények értékesítése végett például közös agráripari parkot működtetne a két megye. Szerepel a feladatlistán a székely szimbólumok felkarolása (a települések bejáratai egységes jelzést kapnak, mindenütt felvonják a székely zászlót).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.