Tovább kérdez a Fidesz a kabinettől

Jelenlegi munkahelyének adott tanácsokat közel ötmillió forintért Páva Zoltán MSZP-s képviselő fia a Medich-Technik Bt. beltagjaként. Kiderült ugyanis, hogy ifjabb Páva a Miniszterelnöki Hivatalnál dolgozik. A Fidesz újabb kilencven írásbeli kérdést nyújtott be a kormánynak a kancellária által kötött tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban.

Török László
2009. 01. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban járt le a Medich-Technik Bt. szaktanácsadásra vonatkozó szerződése. Páva Zoltán MSZP-s képviselő és komlói polgármester családi vállalkozása közel ötmillió forintot kapott négy és fél hónap alatt a Miniszterelnöki Hivataltól (MeH), hogy „közreműködjön a társadalmi és politikai kapcsolattartás stratégiájának kialakításában”. A politikus kijelentette, hogy a megbízáshoz neki semmi köze nem volt, azt fia, ifjabb Páva Zoltán bonyolította le, aki a megbízási díj után befizette az adót is. Megtudtuk, hogy a kancellária munkáját tanácsaival is segítő ifjabb Páva Zoltán a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozik. Tegnap egész nap hiába igyekeztünk elérni a fiatalembert, hogy kérdéseket tegyünk fel munkájával kapcsolatban, állandóan megbeszélésen volt. Ifjabb Páva Zoltán egyébként édesapjához hasonlóan szintén az MSZP-ben találta meg számítását, a párt honlapja szerint a baranyai szervezet választmányi delegáltja.
Az MSZP közelinek tekinthető vállalkozás megbízására a Fidesz december közepén, a kormányhoz intézett több mint 1300 írásbeli kérdésének megválaszolása után derült fény. – Az ellenzéki párt újabb kilencven írásbeli kérdést nyújtott be a kormánynak, hogy megtudja, mi volt a hasznuk a MeH által kötött tanácsadói szerződéseknek – jelentette be Balsai István és Koszorús László. A fideszes képviselők sajtótájékoztatójukon kifejtették: a tanácsadói szerződések közös vonása, hogy jelenlegi vagy volt MSZP-s képviselők cégével kötötték őket, és hogy ezek a megbízások teljesen feleslegesek voltak, mert az ország nem profitált belőlük. A Fidesz most a szerződések pontos tartalmát szeretné megismerni. Balsai szerint „a kormányzati pofátlanság” esetei közé tartozik Páva Zoltán MSZP-s képviselő családi cégének szerződése is, hiszen a vállalkozás orvosi műszerekkel foglalkozik.
A Kormányszóvivői Iroda reagálásban közölte: a Fidesz számára nem a parlamenti ellenőrzés, hanem a kicsinyes politikai játszmák eszköze az írásbeli kérdés. Azt, hogy mennyire a tisztánlátás érdekli a legnagyobb ellenzéki pártot, azt az is jól mutatja, hogy „nem a válasz ismeretében állnak a sajtó elé, csupán a kérdéseikkel fogalmaznak meg ítéletet” – fűzték hozzá.

Cinikus kormányfői válasz. Gyurcsány Ferenc tegnapi blogbejegyzésében gúnyos hangvételű „igazoló jelentést” írt Ágh Péter fideszes képviselőnek, aki vasárnap felhívta a figyelmet: „Nagyon riasztó, hogy ilyen helyzetben, amikor mélyül a szociális válság, az emberek saját lakásaikban megfagynak, a MeH azzal foglalkozik, hogy olcsón korcsolyázhassanak a Gyurcsány-kormány tagjai.” Ágh lapunk azon hírére reagált, miszerint a Miniszterelnöki Hivatal egyik főosztálya e-mailben tájékoztatta az igényjogosultakat, vagyis állami vezetőket, a kormány tagjait, hogy a Balaton jege a hét végére sportolásra alkalmassá válik, ezért a balatonőszödi kormányüdülőben kedvezményes áron, 6800, illetve 3400 forintért várják őket.
„Beismerem, hogy szombaton rámerészkedtem a Balaton jegére. (…) Kérem szépen, most már értem, hogy a korcsolyázás a természet kínzása, pusztítása és környezeti szempontból súlyos veszélyeket rejt magában, és talán, még a fenntartható fejlődés egyébként gyönyörű perspektívájára is árnyékot vet” – írta gúnyos stílusban a miniszterelnök. „Tisztelt Képviselő Úr, belátom, hogy a korcsolyázás után elfogyasztott forró tea oktalan energiapocsékolás. (…) Amikor gázválság van, amikor hegyek vajúdnak, hogy megoldják ezt a problémát, akkor forró teát készíteni nem egyszerűen pazarlás, az legfeljebb csak bocsánatos emberi botlás, hanem az kérem szépen visszaélés a nemzet bizalmával” – szellemeskedett a szocialista pártelnök, majd így folytatta: „Tudhatnám egyébként is, hogy a hazug fakutyát előbb utolérik, mint a sánta tehenet. Bár belátom, ez most, nem tudom, hogy hogyan jött ide, de semmiképpen nem szeretném Önt félrevezetni.” (Zs. Cs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.