Vesztegetéssel vádolnak két rendőrt

Vádat emelt a Kaposvári Nyomozó Ügyészség két nagyatádi rendőr ellen, akik a vádirat szerint még tavaly augusztusban zsebre bírságoltak meg egy német és egy belga autóst. Harminc, illetve negyven eurót vettek át tőlük. A járőrök tagadják a bűncselekményeket. A kecskeméti polgármesteri hivatal építéshatósági osztályának ügyintézőjét is vesztegetéssel gyanúsítják, ma dönt a bíróság arról, hogy elrendeli-e előzetes letartóztatását.

Berta Hajnal
2009. 01. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kaposvári Nyomozó Ügyészség kétrendbeli, hivatalos személy általi kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a napokban két nagyatádi rendőr ellen. A városi kapitányság járőrei még augusztus 21-én késő este, illetve másnap hajnalban intézkedtek szolgálati idejükben egy német, majd egy belga autóssal szemben közlekedési szabálysértés miatt. A német férfitól – miután ellenőrizték az ő és a kocsi papírjait – 15 ezer forintot kértek büntetésként. Mivel forint nem volt a sofőrnél, beérték az összeg nagyjából felével, azaz 30 euróval.
A vezető abban a hitben, hogy szabályosan intézkednek ellene, átnyújtotta a pénzt, de ennek átvételét nem követte további intézkedés, a helyszíni bírság kiszabásáról a járőrök nem állítottak ki semmilyen nyomtatványt, vagyis zsebre tették az összeget. Ugyanígy járt az a belga autós is, akit egy kis idő elteltével szintén közlekedési szabálysértés miatt állítottak meg. Tőle már 40 eurót kértek – tájékoztatta lapunkat a Somogy Megyei Főügyészség.
Egerváriné Lucza Gyöngyitől, az ügyészség szóvivőjétől megtudtuk: a vádlottak szabadlábon védekeznek az eljárás ideje alatt, mindketten tagadják a bűncselekményeket. A rendőrök szolgálati jogviszonyát röviddel gyanúba keveredésük után a vizsgálat befejezéséig parancsnokuk felfüggesztette.
Vesztegetés gyanújával vette őrizetbe szombaton a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a kecskeméti polgármesteri hivatal építéshatósági osztályának egyik tisztviselőjét is. Akkor érték tetten, amikor egy kávézó előtt pénzt vett át egy ügyféltől, akit egy telekrendezésnél juttatott előnyökhöz. A hivatalnok gyanús tevékenységét egy konkrét esetben még decemberben jelezték a kecskeméti jegyzőnek, aki feljelentést tett a rendőrségen és nyomozni kezdtek az ügyben.
Metzinger Éva lapunknak elmondta: a tisztviselő ellen fegyelmi eljárás indult, és nagy valószínűséggel állásából is fel fogják függeszteni. Az ártatlanság vélelme ugyanakkor őt is megilleti – tette hozzá a jegyző, aki a rendőrséghez hasonlóan nem kívánt részletekről beszámolni. G. József vezető főtanácsos a Bács-Kiskun Megyei Online hírportál értesülései szerint tíz éve dolgozott a kecskeméti építési osztályon. A rendőrség őrizetbe vétele után előzetes letartóztatását is kezdeményezte, erről várhatóan ma dönt a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.