Ismét gyanús szerepet vállalt Benedek Fülöp

Dénes Zoltán
2009. 02. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabályok figyelmen kívül hagyásával, a kormányzati hátszelet kihasználva vagy annak engedve dönthetett a bélmegyeri területek vadászati jogáról a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) – legalábbis erre lehet következtetni egy minapi bírósági ítéletből, amellyel a hivatalt új eljárásra kötelezték az ügyben. A vadban gazdag, közel kilencezer hektáros területre két társaság is bejelentette igényét. A földtulajdonosok alkotta Bélmegyeri Közösség viszont esélyt sem kapott a jogos elbírásra, mivel a másik jelentkező, az állami kézben lévő Dalerd Délalföldi Erdészeti Zrt. és pár magánszemély alkotta közösség Benedek Fülöp, az agrártárca volt szakállamtitkárának, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. agrárportfóliójáért felelős vezérigazgató-helyettesének támogatását élvezhette – közölte lapunkkal Perecz Sándor, a bélmegyeri vadásztársaság képviselője.
A bélmegyeriek állítják: az eljárás során az MGSZH figyelmen kívül hagyva jogaikat, háromszor is érvénytelennek minősítette közgyűlésüket, miközben a kárászmegyerieknek hivatalból – tehát nem is kérvényük alapján – több mint ötezer hektárra megadta a kért vadászati jogot. A bélmegyeriek azonban fellebbeztek a döntés ellen. A hivatalok viszont állításuk szerint folyamatosan az időhúzásra játszottak, ezért az ügy végül a bíróságon kötött ki. A bíróság pedig ez év január közepén új eljárásra utasította az MGSZH-t, vagyis lényegében kimondta, hogy a bélmegyeri földtulajdonosok közgyűlése megfelelt a törvényi elvárásoknak, tehát a vadászati jogot az általuk kért 8800 hektáros földterületre meg kell kapniuk.
A bélmegyeriek vadásztársaságában tevékenykedő Perecz Sándor agrármérnök véleménye szerint Benedek Fülöp korrupciógyanús tevékenységével kiszolgált egy érdekkört, hogy megfossza őket jogos tulajdonuktól. A birtokunkban lévő dokumentumok szerint felmerül annak a gyanúja is, hogy Benedek Fülöp jogosulatlanul adott meghatalmazást a Dalerd vezérigazgatójának, hogy az ügyben az MNV Zrt. nevében eljárjon. Erről, illetve a kárászmegyerieknek megadott vadászati jogról szóló MGSZH-határozatról a bíróság február 19-én dönt majd.
A bélmegyeriek vadászati jogát az MGSZH már két éve felfüggesztette, emiatt eddig több tíz milliós káruk keletkezett. Perecz Sándor az üggyel kapcsolatban leginkább azt sérelmezte, hogy a hihetetlenül rossz közigazgatási törvény kihasználásával a rosszhiszeműen eljáró hivatalnokok hazánkban lényegében bármit megtehetnek. Mint mondta, tulajdonképpen ezt bizonyítja több éve húzódó ügyük is, amelyre végül lassan a bíróság lesz kénytelen pontot tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.