Vitatéma lesz az erdélyi jelöltlista

Mégis létrejön a megbeszélés Markó Béla és Tőkés László között, noha az RMDSZ elnöke nemrég azt mondta: nem prioritás az erdélyi magyar ellenzék vezetőjével való tárgyalás. A püspök korábban nemzeti listát javasolt az európai parlamenti választásokra.

2009. 02. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között a júniusban rendezendő európai parlamenti választások és az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum megalakításának kérdése szerepel Markó Béla és Tőkés László holnapra beharangozott marosvásárhelyi találkozójának napirendjén. Az RMDSZ, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke között a 2007-es romániai EP-választások előtt beindult párbeszéd 2008 végén szakadt meg, Markóék ugyanis azzal vádolták a református püspököt, hogy a független jelölteknek kampányolt a novemberi parlamenti megméretés során. Tőkés László ez év elején felhívást intézett az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetőihez, hogy a közelgő EP-választásokra tekintettel állítsanak közös, nemzeti listát. Az EP-képviselő javaslatára Markó Béla érdemben nem reagált, leszögezte viszont, hogy az RMDSZ jelenleg nem tekinti prioritásnak a Tőkéssel folytatandó párbeszédet. A nemzeti lista megvalósítását kétségessé teszi az is, hogy a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt bejelentette, önálló listával kíván részt venni a megméretésen, amelynek élére Tőkést kérte fel, a püspök azonban elhárította a felkérést. A kérdés egyébként felmerült az EMNT vezetője és Sólyom László tegnapi megbeszélésén is, amelyen az államfő egyetértett a magyar összefogás szükségességével, és reményét fejezte ki, hogy ezáltal több képviselője lehet az erdélyi magyarságnak Brüsszelben.

Basescu befagyasztaná a béreket. Heves tiltakozást váltott ki a romániai szakszervezetek részéről Traian Basescu államfő bejelentése, miszerint nem ellenezné, ha a bukaresti kormány hat hónapra befagyasztaná a béreket a közszférában. Az elnök a gazdasági világválság romániai kihatásainak enyhítése végett tett ilyen irányú javaslatot, sőt előrebocsátotta: az ország adott esetben 6-7 milliárd eurós európai hitelhez folyamodik. A bukaresti nagykoalíció alkotta szociáldemokratákat és demokrata-liberálisokat számtalan bírálat illeti amiatt, hogy még mindig nem dolgozták ki az idei költségvetés-tervezetet. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.