George Becali útja a börtönig

Huszonkilenc napos előzetes letartóztatásba helyezték tegnap Bukarestben az erőszakos fogva tartással gyanúsított George Becali román üzletembert, a Steaua Bucuresti labdarúgóklub tulajdonosát.

2009. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Bekövetkezett, ami Romániában évekig lehetetlennek tűnt: rács mögé került az ország egyik legismertebb és legellentmondásosabb üzletembere, George Becali. A csak Gigiként emlegetett, 50 éves futballmágnás 29 napos letartóztatását tegnap rendelte el a bíróság, miután az ügyészség erőszakos fogva tartás gyanújával eljárást indított ellene. A 2,5 milliárd euróra rúgó vagyonával Románia legtehetősebb emberének számító Becali ellen hárman tettek feljelentést azzal, hogy utasítására testőrei fegyverrel rájuk támadtak, több órán át fogva tartották, és megverték őket. Az incidens január 26-án történt, miután az érintettek ellopták a vállalkozó százezer eurós Mercedesét, amelynek visszaadásáért a tolvajok kezdetben 30 ezer eurós váltságdíjat követeltek. Becalival együtt négy, a tolvajok elfogásában segédkező testőre is őrizetbe került. A bíróság előtt tegnap az ország legismertebb futballklubjának számító Steaua több mint háromszáz szurkolója követelte a vállalkozó elengedését.
Becali elsősorban a klub hat évvel ezelőtti megvásárlása révén tett szert közismertségre. A Steaua vezetősége, élen Marius Lacatus edzővel, megdöbbenésének és a patinás klub jövője iránti aggodalmának adott hangot a tulajdonos letartóztatása miatt. Becali sohasem tagadta, hogy az 1989-es rendszerváltás előtt juhtenyésztéssel foglalkozott, és többek között a Romániában tanuló külföldi egyetemistáknak értékesítette tejtermékeit feketén, illetve farmernadrágokat importált. A kilencvenes évek elején ingatlanüzletbe fogott, legnagyobb visszhangot kiváltó tranzakcióját, egy Bukarest környéki húszhektáros telek cseréjét 1996-ban a román hadsereggel ütötte nyélbe, amelyből hárommillió dollár hasznot húzott. A katonai ügyészség eljárást indított az akkori védelmi miniszter, tizenegy hadseregtábornok és Becali ellen, később azonban ejtették a vádat. A Bukarest közeli, újgazdagok lakta Pipera negyedben épített luxuspalotájában élő, műveletlensége dacára Traian Basescu államfővel is jó kapcsolatot ápoló üzletember az ellene korábban indított bűnvádi eljárások miatt rendszeresen sértegette a román ügyészség és rendőrség munkatársait, hangoztatva: ellene semmit sem tehet az igazságszolgáltatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.