Megbuktatta saját pártja Tariceanut

2009. 04. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Vereséget szenvedett alakulata hét végi kongresszusán Calin Popescu Tariceanu volt kormányfő, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője, akinek nem sikerült újraválasztatnia magát a pártelnöki poszton. A tavaly novemberi parlamenti választások után ellenzékbe szorult alakulat vezetője mindössze 546 támogató szavazatot kapott, miközben kihívója, Crin Antonescu eddigi alelnök 873 kongresszusi küldött voksát gyűjtötte be. A volt pártelnökkel együtt megbuktak leghűségesebb hívei is: elesett a párt felső vezetőségében betöltött tisztségétől például a Tariceanu-kabinet négy minisztere, Theodor Melescanu, Adrian Cioroianu, Cristian David és Teodor Atanasiu is. A PNL-t 2005 februárjától irányító Tariceanu veresége mögött az áll, hogy nem sikerült kormányzati pozícióban tartania alakulatát, amely a Traian Basescuhoz hű demokratákkal (PDL) alkotott szövetségnek köszönhetően került hatalomra 2004-ben, bevonva a kormányba a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget is. Két évvel később Tariceanu felrúgta a Basescuval kötött megállapodást, a demokratákat kiutasította a kormányból, és 2008 novemberéig a román szociáldemokraták (PSD) parlamenti támogatásával tartotta fenn kisebbségi kabinetét. A két nagy román párt, a PDL és a PSD decemberben többek között azért iktatta ki a koalíciós képletből a liberálisokat – és lépett nagykoalícióra egymással –, mert Tariceanu ragaszkodott a miniszterelnöki poszt megőrzéséhez. A PNL 50 éves, történész-filozófus végzettségű új elnöke bejelentette: ősszel indulni fog a romániai államfőválasztáson. Crin Antonescu abban bízik, hogy Traian Basescu jelenlegi elnökkel bejut a második fordulóba, és a nagykoalíciót alkotó pártok esetleges szakítása nyomán jövőre ismét hatalomra juttatja liberális pártját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.