Milliárdos korrupció a magyar vasútnál

Évente 11 milliárd forint közpénz folyik ki korrupciós csatornákon a MÁV költségvetéséből – nyilatkozta lapunknak Antal Dániel, a Reformszövetség szakértői anyagának alkotója, a megszüntetett Magyar Vasúti Hivatal egykori elnöke. A szakember szerint korrupciónak tekinthető minden olyan, közpénzből fedezett vásárlás, amikor nem a lehető legoptimálisabb ár-érték arány jön létre.

2009. 04. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MÁV kiszervezései, részleges privatizációi folytán számos olyan helyzet jött létre, amikor nem a piaci verseny döntött a beszállítók kiválasztásánál, hanem a magánérdekek. A MÁV-csoportban több tucat ember, egykori menedzsmenttag, helyi és országos politikus rendelkezik különféle tulajdoni részekkel, hosszú távú szerződésekkel, és ezek a szereplők nem piaci, hanem annál – számukra – sokkal kedvezőbb áron szolgáltatnak a vasúttársaságnak. A 11 milliárdos összeg úgy jött ki, hogy a csoport anyagjellegű ráfordításainak – 2007-ben 112 milliárd forint – tíz százalékát vette alapul Antal Dániel, ez nemzetközi felméréseken alapuló konzervatív becslésnek tekinthető.
Interjú a 12. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.