Sokat olvasnak az erdélyi magyarok

Jelentősen befolyásolja az erdélyi magyarok olvasási szokásait az internet elterjedése, az e-könyvek viszont nem helyettesíthetik a nyomtatott betűt – derül ki a romániai magyarok olvasási szokásairól készült felmérésből. A megkérdezettek közel fele napi rendszerességgel olvas.

2009. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Jókai Mór a legnépszerűbb magyar író a romániai magyarok körében, míg a külföldi szerzők közül Paulo Coelhót olvassák a legszívesebben – állapítja meg az impulzus.ro című romániai magyar hírportál közvélemény-kutatása. Az erdélyi magyarok olvasási szokásait firtató felmérés során 3060 személyt kérdeztek a világhálón. A válaszadók 91 százaléka úgy vélekedett: az internet befolyásolja ugyan olvasási szokásait, ennek ellenére az e-könyvek nem helyettesítik a hagyományos könyveket. A kérdőívet kitöltők 92 százaléka válaszolta, hogy szokott könyveket vásárolni, közülük 30 százalék a világhálót is megjelölte könyvvásárlási lehetőségként. Az antikváriumok is kedveltek az erdélyi magyarok körében: lehetséges könyvvásárlási helyszínként a válaszadók 37 százalékánál jelenik meg.
Jókai Mórt a megkérdezettek 14,5 százaléka nevezte meg kedvenc írójaként, míg Wass Albertet a válaszadók 11,7 százaléka. A felmérés eredményei alapján a magyar költők közül József Attila és Ady Endre a legkedveltebb, miközben kedvenc magyar regényükként a legtöbben Az arany embert jelölték meg, de sokan kedvelik Gárdonyi Géza Egri csillagok és Wass Albert A funtineli boszorkány, valamint Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című művét is. A külföldi regények terén már eltérnek a vélemények: a legtöbben Gabriel García Márquez Száz év magány, Margaret Mitchell Elfújta a szél, Mihail Bulgakov A Mester és Margarita, Jane Austen Büszkeség és balítélet, Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg, valamint Paulo Coelho Az alkimista című alkotása mellett tették le voksukat. A külföldi írók-költők kategóriájában a megkérdezettek közül a legtöbben (7,6 százalék) Paulo Coelhót jelölték meg kedvencükként, de García Márquez, Jules Verne, Dosztojevszkij és Hemingway is sokak szeretett külföldi szerzője. Az erdélyi magyarok többnyire a történelmi témájú könyveket és a szépirodalmi írásokat olvassák, de népszerűek a kaland- és romantikus regények is. A hírportál felmérése szerint az erdélyi magyarok 47 százaléka napi rendszerességgel olvas, 30 százaléka hetente, 14 százaléka havonta legalább egyszer, 9 százaléka pedig évente.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.