Százak követelték Becali elengedését

Romániában sokan politikai leszámolás áldozatának tartják az erőszakos fogva tartás miatt előzetes letartóztatásba helyezett George Becali eurómilliárdost, aki nemrég még a legnépszerűbb politikus volt Traian Basescu államfő után.

2009. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hisztéria övezi Romániában a bukaresti Steaua futballklub dúsgazdag tulajdonosának letartóztatását, amelyet a napokban azért rendelt el a bíróság, mert George Becali testőreivel megverette és órákon keresztül fogva tartotta luxusautója tolvajait. A román legfelső igazságszolgáltatási tanács tegnap felszólította a politikusokat, a médiában megszólaló elemzőket és a 2,5 milliárd eurós vagyonával a második legtehetősebb románnak számító gyanúsított ügyvédeit: hagyják abba a felesleges hangulatkeltést, és ne gyakoroljanak nyomást az igazságszolgáltatásra. Az ügyben érintett bukaresti bírák és ügyészek tucatnyi halálos fenyegetést kaptak, és emiatt hatósági védelemhez folyamodtak azután, hogy hétfőn késő este elutasították Becali és négy testőre fellebbezését a 29 napos letartóztatás ellen. Sőt az üzletember-politikus szabadon bocsátását követelő több száz szimpatizáns közül többen leköpték az ülésvezető bírát. A fővárosi tüntetésen részt vettek annak az árvíz sújtotta romániai falunak a lakói is, akiknek otthonát a futballmágnás építtette újjá.
Egy felmérés szerint a megkérdezettek 80 százaléka úgy véli, a korábban az államfői tisztség megszerzésével is kacérkodó Becali ellen politikai leszámolás folyik. Több magas rangú román politikus szerint az üzletember elleni eljárás beindítása Traian Basescu államfő érdeke, hogy elterelje a figyelmet családja kétes ingatlanügyleteiről. George Becali azonban tegnap ügyvédein keresztül tudatta, letartóztatását nem tartja politikai indíttatásúnak. A román milliárdos egyébként az egyik autótolvaj feleségének „kegyelemkérő” telefonhívásával magyarázta, hogy eredeti szándékával ellentétben nem adta rendőrkézre az elkövetőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.