Tisztázatlan sok száz millió forint útja

A Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult tegnap Medgyasszay László kereszténydemokrata képviselő a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.-nél feltételezett, különösen nagy értékű vagyoni hátrányt okozó pénzmozgások miatt.

Dénes Zoltán
2009. 04. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnbakkeresés az oka annak, hogy elbocsátották a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezetőjét, ám a kétszáz éves társaság csőd közeli helyzetével kapcsolatban semmiféle döntést nem hozott szerdán a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vagyongazdálkodási tanácsa – közölte Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke a Medgyasszay László kereszténydemokrata képviselővel tartott tegnapi közös sajtótájékoztatón.

*

Egy tisztázatlan, 360 millió forintot érintő átutalás miatt feljelentést tett Medgyasszay László ismeretlen tettes ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés címén a Központi Nyomozó Főügyészségen. A politikus elmondása szerint úgy értesült, hogy az összeg átutalására Tátrai Miklós, az MNV Zrt. vezérigazgatója adott utasítást, az erről szóló szerződést pedig a ménesbirtok vezetője írta alá.
Az összeget a ménesbirtok abból a 800 millió forintból utalta át a felszámolás alatt álló Bábolna Zrt.-nek, amit elvileg a tönkrement mintagazdaság földjeinek művelésére kapott kamatmentes kölcsönként az államtól. A szerződés szerint a pénzt a Bábolna Zrt. azért kapta a ménesbirtoktól, mert a vagyonkezelő megszüntette a zrt. által művelt állami földek bérleti jogát, s emiatt állítólag kár érte a céget. Ugyanakkor e jogcímen korábban az MNV Zrt. már elszámolt 417 millió forintot a társaságnak. Mivel a ménesbirtok semmiféle jogi kapcsolatban nem állt a Bábolna Zrt.-vel, máig tisztázatlan a szóban forgó 360 millió forint útja – mondta Medgyasszay László.
– Tekintettel arra, hogy a kialakult helyzetre korábban már számtalanszor felhívtuk a figyelmet, és nem történt semmi, kijelenthető, hogy a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok tudatos tönkretétele zajlik, a szemünk láttára akarják széthordani a társaság utolsó vagyonelemeit – jelentette ki Font Sándor. A politikus véleménye szerint döntéseivel maga az MNV Zrt. járult hozzá a jelenlegi csőd közeli állapot létrejöttéhez. Példaként említette, hogy az MNV Zrt. nem biztosított megfelelő feltételeket a ménesbirtok számára a felszámolásba taszított Bábolna Zrt. mintegy 13 ezer hektárnyi földjének megműveléséhez, s az erről szóló kormányhatározattal ellentétben nem rendezte a lejáró banki hiteleket.
A vagyongazdálkodási tanács szerdán tárgyalt a ménesbirtok csőd közeli helyzetéről, s döntött a kft. ügyvezetője, Mezei László elbocsátásáról. Információink szerint az ülésen áttekintették az MNV Zrt. belső ellenőrzési irodája által február harmadikán elkészített jelentést, amely súlyos megállapításokat tartalmaz. A birtokunkba került dokumentum szerint a vagyongazdálkodási tanács tavaly december 10-én kérte fel az ellenőrzési irodát, hogy vizsgálja meg, miként alakulhatott ki a ménesbirtoknál a „válságos gazdálkodási helyzet, és kit, illetve kiket terhel ezért felelősség”. A vizsgálat megállapította, hogy a Bábolna Ménesbirtok Kft. a tavalyra tervezett 18 721 000 forintos adózás előtti eredmény helyett előzetes adatok szerint 348 millió forintos veszteséggel zárja az évet. A társaság az első negyedévben várhatóan mintegy 390 millió forintos fizetési kötelezettségnek képtelen eleget tenni. Ez a helyzet is csak akkor áll elő, ha 130 millió forintos tulajdonosi támogatást kap a társaság, eladják egyetlen jövedelmező üzletágát, a villamos- és gázszolgáltató hálózatot, s nem fizeti vissza az egyébként lejáró banki kölcsönöket. Az ellenőrzési iroda szerint nagy a veszélye annak, hogy valamelyik bank vagy energiaszolgáltató felszámolási eljárást indít a ménesbirtok ellen. Az ellenőrök megállapították, hogy a társaság – a jelenlegi hagyományos feladatok változatlan fenntartása esetén – 250-300 millió forintnyi működési támogatás nélkül ellehetetlenül, fizetésképtelenné válik.
A helyzet további furcsasága az, hogy a ménesbirtok felügyelőbizottsága már tavaly júliusban jelezte, hogy ha semmi nem történik, csődbe juthat a társaság – mutatott rá Font Sándor. A fideszes politikus az új kormány felállása után, a lehető legrövidebb időn belül, ismét kezdeményezi az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának öszszehívását annak érdekében, hogy egyértelmű válaszokat kapjanak arra, mit szándékoznak tenni a ménesbirtokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.