Vita az erdélyi fórum körül

2009. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai és kampánycéllal létrehozott testületnek tartja, éppen ezért nem csatlakozik az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumhoz a Székelyföld területi autonómiájáért küzdő Székely Nemzeti Tanács. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által alapított EMEF a hét végén tartotta első munkaülését Kolozsváron. Markó Béla és Tőkés László társelnökletével a testület elfogadta működési szabályzatát, és életre hívta autonómia-munkacsoportját is, amely a romániai magyarság különböző önrendelkezési törekvéseit hivatott összehangolni. Egyelőre csak megfigyelőként vesz részt a fórumban a Magyar Polgári Párt is, amely attól tart, hogy a testület életre hívása az RMDSZ és az EMNT európai parlamenti választási összefogásának kampányérdekeit szolgálja. Markó tegnap nyújtotta be a bukaresti választási irodához az EMNT-vel közösen kialakított, a magyar összefogás listájának nevezett, Tőkés püspök vezette jelöltlajstromot és az azt támogató 290 ezer aláírást. Az RMDSZ elnöke közölte: három mandátumra számítanak a júniusi megmérettetésen. A polgáriak különben azt javasolják az EMEF-nek, kérje a magyar kormánytól a MÁÉRT mihamarabbi összehívását, illetve hogy helyezzék vissza a kedvezménytörvénybe az egységes magyar nemzet fogalmát.
Az MPP szorgalmazza azt is, hogy a román kormány által erre az évre az RMDSZ által alapított Communitas Alapítványnak juttatott hárommillió eurós közösségtámogatást a szövetség fordítsa az erdélyi magyarság gazdasági-szociális felzárkózását segítő programokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.