Aláírásgyűjtés a verespataki bányáért

2009. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Aláírásgyűjtést indított az erdélyi Verespatakra tervezett, ciántechnológián alapuló színesfémbánya megvalósítása érdekében a Fehér megyei település polgármestere. Eugen Furdui közölte, a kezdeményezés Nicolae Nemirschi román környezetvédelmi minisztertől származik, aki korábban azt javasolta, kérjék ki népszavazás útján a lakosság véleményét a bányászat újraindításáról. Az elöljáró szerint azonban a referendum idő- és pénzigényes folyamat, éppen ezért házról házra járva kérdezik meg Verespatak, valamint a környező települések polgárait: egyetértenek-e azzal, hogy a hatóságok engedélyezzék a beruházást, ha az tiszteletben tartja a hazai és nemzetközi környezetvédelmi előírásokat. „Az aláírásokat eljuttatjuk a környezetvédelmi minisztériumhoz, meggyőződésem szerint pedig az akció során bebizonyosodik, hogy a lakosság döntő többsége támogatja az ipari létesítmény megnyitását. Ami nem meglepő, hiszen a település súlyos gazdasági helyzettel küzd, így a román kormánynak sürgősen intézkednie kell. Az időhúzás egyenértékű a verespataki lakosság halálos ítéletével” – hangoztatta Furdui. A napokban egyébként – szintén a polgármester kezdeményezésére – a beruházás megvalósítását sürgette a bukaresti kormányhoz és a parlamenthez intézett levelében a mintegy hatszáz verespataki roma érdekeit védő, illetve a bányaprojekt mellett elkötelezett lakosokat tömörítő Pro Rosia Montana civil szervezet is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.