Eljárás Konstanca ortodox érseke ellen

Vesztegetés és hamisítás megalapozott gyanúja miatt bűnvádi eljárást indított a román ügyészség Teodosie, Konstanca ortodox érseke ellen, aki csúszópénz fejében teológiai hallgatóvá avatott egy oknyomozó újságírót.

2009. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Példátlan korrupciós botrány robbant ki a romániai ortodox egyházban. Kiderült ugyanis, hogy Konstanca érseke pénzért áthágta a szigorú belső szabályokat. A bukaresti Romania Libera napilap újságírói inkognitóban kapcsolatba léptek a fekete-tenger-parti város érsekével, akiről kiderült, hogy kenőpénzért bárkinek hajlandó elősegíteni teológiai vagy papi előmenetelét.
Teodosie érsek mindössze néhány nap alatt elintézte, hogy az egyik oknyomozó riportert felvegyék a kikötőváros Ovidius egyeteme teológiai fakultására, noha a felvételi vizsgák tavaly ősszel lezárultak. Ennek érdekében a felsőoktatási intézmény dékáni tisztségét is ellátó egyházfő különféle belső iratok meghamisítására utasította az egyetem munkatársait. A román újságírók rejtett kamerával rögzítették az ortodox főpappal, valamint annak titkárával folytatott beszélgetéseket, sőt azt is, hogy a szolgáltatásért 3000 eurót fizetnek, amelyből 850-et át is adtak Teodosiének.
A konstancai ügyészség vesztegetés és hamisításban való bűnrészesség gyanújával hivatalból indított bűnvádi eljárást a Románia keleti régióját, Dobrudzsát felölelő érsekség vezetője ellen, aki az első korrupcióval gyanúsított ortodox főpap. Eljárás indult az egyetem egyik irodavezetője ellen is, aki száz eurót és egy üveg whiskyt kapott a „papnövendék” felvételéért.
Az 54 éves, 2002-ben magas rangú állami kitüntetést is kapott konstancai érsek – polgári nevén Teodosie Petrescu – korábban bevallotta, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, a Securitatéval. Ügyében egyháza is vizsgálatot indított, és a belső szabályzat szerint megfoszthatják palástjogától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.