Elúszott Medgyessy támogatása

2009. 05. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel öt évvel az átadási határidő után mindössze egy konferenciaterem készült el Nagyváradon az Ady Endre Kulturális Központot és egy termálszállót célzó, a Medgyessy-kormány által 320 millió forinttal finanszírozott projektből.
A létesítményekre eredetileg a Tőkés László püspök vezette Királyhágó-melléki Református Egyházkerület kapta meg az öszszeget az Orbán-kabinettől, és 2002 novemberében meg is történt az alapkőletétel Érmindszenten, Ady szülőfalujában.
A kormányváltást követően azonban Medgyessy Péter felülbírálta a korábbi döntést, és a támogatást átirányította a Kiss Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei elnöke és Mudura Sándor nagyváradi vállalkozó nevével fémjelzett Mecénás Alapítványnak.
Mint ismeretes, Mudura jó barátja a volt szocialista miniszterelnöknek, aki erdélyi magánlátogatása során felkereste az üzletember által épített váradi plázát, sőt annak hétvégi házában is vendégeskedett. Noha Tőkés László többször szóvá tette a támogatás átirányításának jogtalanságát, a pénz a Mecénás Alapítványnál maradt. 2003-ban meg is kezdték az építkezést, ám csak a konferenciaterem épült meg. Kiss Sándor, a Mecénás elnöke a kolozsvári Krónika napilapnak azzal magyarázta a projekt kudarcát, hogy a magyar kormánytól kapott támogatás távolról sem fedezte a megvalósítás teljes költségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.