Erdélyi tanácsosok keveredtek gyanúba

Az erdélyi Szászrégen városának magyar polgármestere és a helyi képviselő-testület tizenhat volt, illetve jelenlegi tanácsosa ellen emelt vádat a román korrupcióellenes ügyészség hivatali hatalommal való visszaélés gyanúja miatt.

2009. 05. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tíz magyar önkormányzati képviselő került a román nyomozó hatóság célkeresztjébe az erdélyi Maros megyében. A korrupcióellenes ügyészség nemrég vádat emelt Nagy András, Szászrégen polgármestere ellen közérdek ellen elkövetett hivatali visszaélés miatt. A vádirat szerint a városi képviselő-testület még 2005 novemberében hagyott jóvá ingatlancserét az önkormányzat és egy helyi cég között úgy, hogy a két ingatlan értéke jelentősen különbözött. Egy évvel később a városi tanácsosok Nagy András, az RMDSZ polgármesterének előterjesztésére jóváhagyták egy hatezer négyzetméteres beltelek eladását egy másik társaságnak, az ügyészség szerint a nyilvános versenytárgyalás nélküli, piaci ár alatti tranzakció jelentős kárt okozott.
Az ügy azért keltett feltűnést, mert az ügyészség a polgármesteren kívül vádat emelt a város tizenhat, mandátumát 2004 és 2008 között betöltő önkormányzati tanácsosa ellen, az országban ugyanis eddig még nem vontak eljárás alá egy teljes képviselő-testületet. Miközben a vádhatóság szerint a két telekügylettel a tanácsosok – akik közül hatan magyarok – 70 ezer euróval károsították meg a helyi költségvetést, a vádlottak állítják: a település hasznot húzott az üzletből. A magyar képviselők ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy a vádemelés mögött politikai-etnikai indítékok húzódnak meg, a bűnvádi eljárást ugyanis a tavaly júniusi helyhatósági választások előtt indították el. Ennek ellenére a megmérettetés nyomán Nagy Andrásnak sikerült újabb polgármesteri mandátumot szereznie, holott a városban kisebbségben él a magyarság.
Ezzel egy időben hamis nyilatkozattétel miatt ügyészségi feljelentést tett a romániai feddhetetlenségi ügynökség a Maros megyei önkormányzat négy, közöttük három ugyancsak RMDSZ-es képviselője ellen. Az intézmény megállapította, hogy Szabó Árpád, a testület alelnöke és tanácsostársai nem tüntették fel vagyonnyilatkozatukban, hogy társtulajdonosok több kereskedelmi társaságban – ami összeférhetetlen a képviselői tisztséggel –, illetve elhallgatták, hogy földterület, autó van a birtokukban. Az érintettek elismerték, hogy tévedtek, magyarázatuk szerint azonban mindössze elfelejtették feltüntetni a vagyonbevallásban az említett adatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.