Fejlesztési régió a Székelyföldön?

2009. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Nem vezet célra az erdélyi magyarság számára a kijárásos politika, ehelyett intézményes, törvényekben rögzített jogok rendszerét kell kialakítani, ezek között az autonómiarendszer kiépítése a legfontosabb – szögezte le Tőkés László európai parlamenti képviselő az általa vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csíkszeredai autonómiakonferenciáján. A református püspök szerint szemlélet- és módszerváltásra van szükség a romániai kisebbségpolitikában, és mihamarabb fejlesztési régiót kellene létrehozni a történelmi Székelyföldön, erre épülhet ugyanis a régió területi autonómiája. A konferencián részt vevő Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke megállapította: az európai parlamenti képviselet fontos politikai eszköz lehet az erdélyi magyar autonómia megvalósításában, de szükség van regionális, nemzeti és külpolitikai kétoldalú eszközökre is. A fideszes politikus kifejtette, noha nincs egységes uniós kisebbségvédelmi rendszer, az európai példákra való hivatkozás mégis legitimitást ad a kisebbségi küzdelmeknek. Szerinte a magyar nemzetpolitika megújítása az új magyar kormány feladata lesz, ennek középpontjába kell állítani a határon túli magyar közösségekkel való párbeszéd intézményének újbóli megteremtését. Becsey Zsolt fideszes EP-képviselő, a csíkszeredai rendezvény társszervezését ellátó Héthatár Önkormányzati Szövetség elnöke beszédében kiemelte: az EU egyik legfőbb célja, hogy felzárkóztassa az újonnan csatlakozó államokat. „Ennek egyik fontos feltétele, hogy az egyes régiók természeti közösségét, egységét őrizzék meg, hiszen a tapasztalat azt mutatja, mindig azok bizonyultak a legsikeresebb régióknak, amelyek természetes alapon szerveződtek és meg is maradtak eredeti állapotukban, összetételükben” – hangsúlyozta Becsey.

Tiltakozás.
Nagygyűlést rendezett tegnap Sepsiszentgyörgyön a kommunizmus idején elkobzott ingatlanjainak megvédéséért az Erdélyi Református Egyházkerület. Az egyház vezetői kifogásolják, hogy a román korrupcióellenes ügyészség okirat-hamisítás gyanújával vizsgálatot indított a háromszéki Székely Mikó Kollégiumának református tulajdonba történt visszaszolgáltatása miatt. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.