időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Félrevezetett hatóságok

Hírösszefoglaló
2009.05.16. 22:00

Félrevezette a hatóságokat a tervezője annak az épülő budapesti hotelnek, amelynek tűzfalát csak pár méterre emelték a szomszédos ház ablakaitól – jelentette a távirati iroda a Belváros honlapjára tegnap feltett tájékoztatóban. Korábban az Index.hu számolt be arról, hogy egy vállalkozó hatemeletes hotelt épített az V. kerület, Havas utca 2. szám alatti ház udvarára úgy, hogy néhány lakó a gangról meg is érintheti a tűzfalat. A hírportál szerint az udvart kitöltő Bohém Szálló legálisan, a kerület jóváhagyásával épült. Az ügyben az alpolgármester belső vizsgálatot rendelt el, és független igazságügyi szakértőt kért fel, hogy vizsgálja ki az esetet. Ennek eredménye szerint a hatóságok félrevezetése miatt a kivitelezéskor az építtető túllépte a maximálisan megengedhető, úgynevezett szintterületi mutatót. Az önkormányzat sajnálatosnak tartja, hogy a másodfokon eljáró hatóság, a Közigazgatási Hivatal is jóváhagyta a félrevezető tervezői számítást. Kiderült az is, hogy a régi és a most felhúzott épületek kölcsönösen átlógnak egymás telkére.
Gondot jelent még, hogy a házban tíz-húsz évvel ezelőtt szabálytalanul gázkonvektorokat telepítettek a légudvar irányába. Az önkormányzat saját költségen közös kéményt épít, és abba beköti a konvektorokat. Továbbá arra kérik a Fővárosi Ügyészséget, hogy a Molnár utca 35. számú épület építési engedélyét semmisítse meg, és állíttassa le az építkezést. A testület felkérte az építési és műszaki osztályt, hogy a kerületben található valamennyi légudvart ellenőrizzék.
Puskás András alpolgármester korábban elmondta, hogy cserelakást ajánlanak fel azoknak, akik otthonának ablakai a tűzfalra néznek. Az érintettek közül többen önkormányzati lakást bérelnek, nekik más bérleti lehetőséget kínálnak fel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.