Hányszor lehet még kutyavásár?

2009. 05. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, idén nem lesz teljes körű ismétlés a román labdarúgásban. A Kolozsvári CFR-t a klubtulajdonos Pászkány Árpád okán magyar csapatnak kikiáltók, tavalyi bajnoki és kupagyőzelmét ennek megfelelően magyar futballdiadalként kezelők igazából már csak a kupagyőzelemben bízhatnak ebben az idényben. Bár matematikailag még akár az élre is odaérhet az idei negyedik edzőjét „fogyasztó” erdélyi gárda – négy fordulóval a zárás előtt hatodikként tíz ponttal áll az éllovas bukaresti Dinamo mögött –, máris megkezdődött az idei „kudarc” okainak feltérképezése.
Annyit máris leszögezhetünk: a Pászkány-érában először fordul elő, hogy a csapat nem teljesíti a rajt előtt megfogalmazott célkitűzéseket. Az elsősorban ingatlanbefektetések révén sikeres kolozsvári üzletember 2002 elején „vette örökbe” az akkor éppen a harmadosztályban evickélő CFR-t, s a tulajdonos első elvárása – a B osztályba való feljutás – azonnal teljesült is. Akárcsak egy évvel később a biztonságos bent maradás, majd 2004-ben jött a túlteljesítés, az első osztályba jutás. Az első Liga 1-es év 11. helyezéssel zárult, 2006-ban az 5. hellyel az első hat közé kerülés is megvolt, 2007-ben pedig Pászkány elégedetten nyugtázhatta: európai kupaszereplésre jogosító bronzérmes együttese van. A tavalyi termést – bajnoki cím és kupagyőzelem – már nem nagyon lehet túlteljesíteni, ezért az idei szezonra a maximum jelentette a minimumot. Ez tűnik most elérhetetlennek.
Az okok közül egyet máris említettünk: a sűrű edzőcserét. A 2008– 2009-es évadot még a bajnoki címet megszerző Ioan Andonéval kezdték, de már az első sikertelen fordulók után cserére szánta el magát Pászkány, s előléptette a másodedzőnek szerződtetett Maurizio Trombettát. Az olasz jó választásnak bizonyult, megindult a szekér, és a BL-rajt is várakozáson felül sikerült: győzelem Rómában, döntetlen otthon a Chelsea ellen. A bajnokságban azonban továbbra is felemás volt a mutatvány, így „Trombita” is csak a téli szünetig maradt talpon, helyére a cseh ifj. Dusan Uhrin érkezett.
Az előzetesen Temesváron is megfordult tréner megjelenése minden bizonnyal Pászkány német futball iránti vonzalmával magyarázható. Az élet egyéb területein is németbarát klubtulajdonos dicséretére legyen mondva, hamar észlelte az erőfutball hívének számító Uhrin és a keret többségét alkotó portugál és dél-amerikai játékosok közötti ellentmondást. A cseh szakembertől egy győztes mérkőzés után köszöntek el, s tették helyére azt a Toni Oliveira Conceicaót, aki több CFR-játékos edzője is volt korábban Portugáliában. A világot azonban Conceicaóval sem váltotta meg eddig a kolozsvári együttes.
Az edzőcserék igazolni látszanak azt a nézetet, miszerint a CFR legnagyobb baja, hogy az eddigi, 30 millió eurós összértékhez közelítő játékosvásárlásokhoz nem sok köze volt a mindenkori edzőnek. Valamennyien hozott anyagból kényszerültek dolgozni, talán csak az olasz Cristiano Bergodi jelentett ez alól kivételt, az ő idejében érkezett az a játékosmag Kolozsvárra, amely az együttes tavalyi sikereit megalapozta. Márpedig félelmetesen nagy a jövés-menés a CFR körül, az elmúlt két évben közel húsz futballista – portugál, argentin, uruguayi, paraguayi, brazil, elefántcsontparti és mások – töltött több-kevesebb időt a Gépész utcában. A következő idényben sem lesz másként, annyi különbséggel, hogy Pászkány nem- csak vásárol, hanem – először – el is ad. A Benfica 3,5 millió eurót adna a balhátvéd Alvaro Pereiráért, de piacképes Yssouf Kone, az éppen kölcsönben lévő Fabiani vagy az ugyancsak argentin Dubarbier is.
A nagy kérdés azonban továbbra is az, ki lesz a következő edző a CFR kispadján? Neveket máris hallani, köztük Hagit, Dan Petrescut vagy az Anorthosis Famagustával a BL-t is kipróbáló grúz Kecbaját. Csupa olyan szakember, aki aligha menne bele abba, hogy ne legyen beleszólása a nagy nyári játékos-bevásárlásba. S akkor új fejezet kezdődhet az elmúlt gazdag hét esztendő kolozsvári hőskölteményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.