időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Izrael csalódott a pápában

Hírösszefoglaló
2009.05.22. 22:00

Visszavonhatatlan kötelessége a katolikus egyháznak a valódi és tartós megbékélés a zsidósággal – jelentette ki tegnap XVI. Benedek pápa a jeruzsálemi nagyzsinagógában. A szentföldi zarándokútjának második állomására, Izraelbe hétfőn megérkezett katolikus egyházfő az ország két főrabbija jelenlétében felidézte a II. vatikáni zsinat döntését, amellyel viszszavonta az egyház „istengyilkossági” vádját a zsidókkal szemben. A pápa előzőleg a siratófalhoz, a judaizmus legfőbb szent helyéhez zarándokolt el, és a Sziklamecsetbe is ellátogatott. A Mecsetek terén elmondta, hogy napjaink megosztott világában mielőbb túl kell lépni a múlt félreértésein és konfliktusain, s őszinte vallásközi párbeszédet kell kezdeni, hogy a jövő nemzedékek részére fel lehessen építeni egy igazságos és békés világot. A pápa délután a Coenaculumban, Jézus Krisztus és tanítványai utolsó vacsorájának színhelyén mondott beszédet. Ma Betlehembe utazik, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozik, és meglátogat egy palesztin menekülttábort.
A keddi izraeli sajtó csalódottan fogadta XVI. Benedeknek az előző nap a Jad Vasem holokausztemlékhelyen elmondott beszédét – adta hírül az MTI. A Mááriv és a legnagyobb példányszámú Jediót Ahronót napilap nehezményezte, hogy XVI. Benedek „nem kért bocsánatot”. Az emlékhely vezetője, Avner Salev szerint a pápa nem ítélte el elég határozottan a náci korszakot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.