Ki felel az állami vagyonvesztésért?

Hozzávetőlegesen 15 milliárd forintos hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A rendőrség négy állami vagy részben állami cég, nevezetesen a Mol, az FHB, a Bábolnai Élelmiszeripari Rt., illetve a Lóversenyfogadást Szervező Kft. privatizációjának körülményeit vizsgálja.

Munkatársainktól
2009. 05. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2004 és 2007 között lebonyolított ügyleteket vizsgáló nyomozás példátlan a tekintetben, hogy korábban még sosem vetődött fel, hogy esetleg komoly vagyonvesztés érhette az államot különböző vagyonelemek magánosításakor, holott ilyenekre rendre felhívta a figyelmet az Állami Számvevőszék, egyes esetekben személyi felelősségre vonást követelve. Utóbbiakból ez idáig nem lett semmi, s az NNI nyomozása is ismeretlen tettes ellen folyik egyelőre. Elvben az ÁPV Rt. teljes vezérkara, sőt a privatizációs szervezetet felügyelő pénzügyi tárca akkori vezetői, Draskovics Tibor és Veres János felelőssége is felmerülhet. A szóban forgó 15 milliárd forint egyébként minden bizonnyal csupán a jéghegy csúcsa, mert csak Bábolnán ennek többszöröse veszett oda az elmúlt esztendők kusza ügyletei közben.
Információink szerint ma sem mennek sokkal jobban a dolgok az állami vagyon kezelése körül, mint korábban. Úgy tudjuk, hogy lényegében törvénytelennek minősítette a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. működését a vagyonkezelő ellenőrző bizottsága. Ez lehet az oka annak, hogy az MNV Zrt. keretein belül működő, az állami földeket kezelő Nemzeti Földalapkezelő május 11-re „véleményegyeztető” megbeszélésre hívta Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. vezérigazgatóját, Oszkó Péter pénzügyminisztert, Draskovics Tibor igazságügyi minisztert és Gráf József agrárminisztert.
Nekik egyebek mellett azzal kell majd szembesülniük, hogy az MNV Zrt. a rábízott vagyont sem megalakulását követően, 2007-ben, sem 2008. január elsejével nem vette nyilvántartásba. Nem készült vagyonleltár és vagyonmérleg sem.

Továbbiak a 13., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.