időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Kíméletlen csapás a tálibokra

Hírösszefoglaló
2009.05.17. 22:00

Teljes támogatásáról biztosította az al-Kaida és szövetségesei elleni harcában Afganisztánt és Pakisztánt Barack Obama amerikai elnök. A washingtoni Fehér Házban Hamid Karzai afgán és Aszif Ali Zardari pakisztáni államfővel tartott – helyi idő szerint szerda esti – kétoldalú és közös megbeszéléseit követően Obama kijelentette, az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy ne legyenek a háborúnak civil áldozatai.

Obama kijelentését megelőzően már száz fölé emelkedett a civil áldozatok száma abban ütközetben, amelyet a helyi hadsereg és a nemzetközi erők még hétfőn egész nap vívtak a tálibokkal szemben Afganisztán nyugati részén. A civil lakosság akkor szenvedett nagy arányú veszteséget, amikor Bala Buruk körzetében az éjjelig elhúzódó harcok miatt a tálibok több falu polgári lakossága között elvegyülve próbáltak meg kereket oldani. Az amerikai erők, hogy eldöntsék a harcot, légicsapást mértek a célpontokra. A támadás miatt Hamid Karzai afgán elnök azonnali vizsgálatot rendelt el. Közben az elhunyt lakosok hozzátartozói tegnap már demonstrációt szerveztek az afganisztáni Faráh városban, ahol a helyi rendőrség a tüntetőkre lőtt. Az összetűzésben hat személy megsebesült, egyikük sebeit lőfegyver okozta – közölte az MTI által is idézett Gül Ahmad Ajubi, a tartományi egészségügyi hivatal tisztviselője, aki úgy tudja, hogy a tüntetők meg akarták ostromolni a kormányzói hivatalt. Egy parlamenti képviselő szerint a tömeg csak a felelősök megbüntetését követelte.
Az Egyesült Államok nem tervezi, hogy szárazföldi erőket vet be Pakisztánban – jelentette ki ugyanakkor tegnap az afganisztáni látogatáson tartózkodó Robert Gates amerikai védelmi miniszter azzal kapcsolatban, hogy a pakisztáni hadsereg egyre hevesebb harcokat vív a tálib lázadókkal az Afganisztánnal határos országrészben. Aszif Ali Zardari látogatásával egy időben a pakisztáni hadsereg arról tájékoztatott, hogy mintegy 80 tálib harcossal végeztek az Iszlámábád által a mozlim jogrend, a saria használatát alkalmazó Szvat-völgyben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.