időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Látlelet az ország állapotáról

Tölgyesi Gábor
2009.05.15. 22:00

Veszprémben február 8-án meggyilkolták a város kézilabdacsapatának népszerű román játékosát, Marian Cozmát. A tragédiáról Szíven szúrt ország címmel fikciós dokumentumfilm készült, amelynek ősbemutatója holnap este hét órakor lesz a veszprémi Arénában.

Szúrás a vesetájékra, döfés a szívbe – a 26 éves román válogatott beállóst, Marian Cozmát február 8-án kivégezték. A segítségére siető 20 éves horvát Ivan Pesic és a 23 éves szerb Zsarko Sesum – Cozma barátai és csapattársai – súlyos sérülésekkel élték túl a támadást. A sportolók éppen egy gyerek születését ünnepelték a Patrióta bárban, amikor rájuk rontott egy banda. A tragédiáról Szíven szúrt ország címmel fikciós dokumentumfilm készült Babos Tamás, Csillag Mano, Kálomista Gábor, Kivés György és Vecsernyés János rendezésében, amely csütörtöktől az ország 29 mozijában lesz látható. Az ősbemutatót holnap este hét órakor tartják a veszprémi Arénában. Az esemény a film második részének első forgatási napja lesz. Eddig több mint ötezren jelezték, szeretnének részt venni a premieren.
A Szíven szúrt ország méltó emléket állít Marian Cozmának – mondta lapunknak a bemutató előtt Víg György szerkesztő-riporter, aki a filmben sok családtagot, barátot, sportolót, ügyvédet és politikust ismegszólaltatott. – Klasszis játékos volt, hívták Barcelonába is, de szerette a várost, a csapatot, a barátait, és itt maradt. A film túlmutat a retteneten, azt a kérdést feszegeti, hogyan lehetséges, hogy ilyen országot „sikerült” összehoznunk. De azt is bemutatja, nem stimmel az, amit a politikai közhelyek szintjén eddig a fejünkbe próbáltak sulykolni: a magyarok, a szerbek, a horvátok és a románok igenis tudnak barátságban és egymás iránti tiszteletben együtt élni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.