Lesz-e aranyvoks?

2009. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb áldozat. Az Unimedia.md hírportál szerint négyre emelkedett az áprilisi választásokat követően kirobbant chisinaui zavargások halálos áldozatainak száma. A húszéves Maxim Canisev holttestét egy tóban találták meg hozzátartozói. Az Európai Parlament múlt heti állásfoglalásában elítélte az emberi jogok durva megsértését és a moldovai kormány által a parlamenti megmérettetés után elkövetett egyéb jogellenes tevékenységeket, és ragaszkodik ahhoz, hogy állítsák bíróság elé a fogvatartottak elleni brutális erőszakért felelős személyeket. (R. Sz.)


(Kolozsvár)

Vladimir Voronin jelenlegi államfőt választották meg tegnap a Moldovai Köztársaság parlamentje elnökévé a többséget alkotó kommunista képviselők, akiket azonban továbbra is egyetlen voks választ el attól, hogy államelnökjelöltjüket is átvigyék a törvényhozáson. A 101 fős chisinaui parlament 60 tagú kommunista frakciója egyöntetűen Voronint támogatta – aki két államfői mandátum után már nem pályázhat ismét a tisztségre –, a három ellenzéki párt honatyái viszont távol maradtak a szavazástól. Székfoglaló beszédében Voronin többek között a Prut menti ország európai uniós csatlakozásának előmozdítását, valamint a „keleti partnerekkel” fenntartott kapcsolatok ápolását határozta meg az új törvényhozás prioritásaként. Felelőtlen és államellenes lépésnek nevezte ugyanakkor az ellenzéki bojkottot, szerinte ugyanis a gazdasági válság közepette a Moldovai Köztársaság nem engedheti meg magának az előre hozott választások megrendezését. Ennek ellenére az összesen 41 mandátumot magáénak tudó három ellenzéki alakulat a parlament alelnökeinek megválasztásán sem vett részt, és továbbra is kitart az államfőválasztás bojkottálása mellett. Emiatt a hatalmon lévő kommunisták jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megnyerjenek maguknak egy „aranyvoksot” az ellenzék padsoraiból, ugyanis 61 szavazatra van szükség az új köztársasági elnök beiktatásához, akit ha két fordulóban nem sikerül megválasztani, új választásokat kell kiírni. „Elsősorban az ellenzék érdekelt az új államfő megválasztásában, hiszen ha a folyamat elhúzódik, az alkotmány szerint továbbra is én látom el az elnöki teendőket. Ami szuper lenne, mivel már csak a kormányfői posztot kellene elvállalnom, és teljes lenne a diktatúra” – viccelődött újságíróknak a törvényhozás elnöki tisztségét is betöltő államfő. Különben a moldovai kommunista párt eddig még nem nevezte meg jelöltjét, chisinaui hírforrások azonban Zinaida Greceanii jelenlegi kormányfőt és Marian Luput, a parlament eddigi elnökét emlegetik Voronin potenciális utódjaként. Ezzel egy időben Mihai Ghimpu, a moldovai liberális párt frakcióvezetője tegnap a parlamentben bejelentette, alakulata megtámadja a strasbourgi emberijogi bíróságon az április 5-i törvényhozási választások hivatalos eredményét, az ellenzék szerint ugyanis a kommunisták csalással nyerték meg a megmérettetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.