időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Nem veszi szívére a szezont

2009.05.15. 22:00

Hétvégén zajlik Budapesten a hagyományos férfi öttusa Világkupa, amelyen a Vk-sorozat legerősebb mezőnye szerepel majd, benne a legjobb magyarokkal. No nem mindegyikkel, hiszen a világ- és Európa-bajnok Horváth Viktor vérnyomásproblémái miatt nemcsak ezt a versenyt, hanem az egész idényt kihagyja. Mindezt  egészsége és a londoni olimpiai szereplés érdekében teszi.

Február–március fordulóján zajlott az öttusázók szokásos budapesti idénynyitó versenye, immár a tavaly bevezetett új szabályrendszerrel, de még nem teljesen hivatalos lebonyolítással. Kasza Róbert második, Horváth Viktor harmadik lett, majd jött egy hasonló kísérleti viadal az angliai Bath-ban, ahol Horváth nem indult. Amikor megkérdeztük Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitányt, hogy miért, ő csak annyit mondott, 2007 egyéni világ- és Európa-bajnokának vérnyomásproblémái vannak, de ezt az alapos kivizsgálás végéig lehetőleg ne verjük nagydobra. Ezek után tegnap, amikor a 31 éves székesfehérvári klasszis ott ült a hétvégi budapesti férfi Világkupa sajtótájékoztatóján, igen megörültünk neki, a nevezési listán viszont nem szerepelt a neve, így adódott első kérdésünk: mi van vele?
– Az idénynyitó verseny után kisebb egészségügyi problémám akadt, a szakemberek túledzettség miatti magas vérnyomást állapítottak meg. Március végétől május elejéig hosszabb kivizsgálás következett, jártam Kaposváron, Budapesten és máshol is. A probléma megoldódott, jelenleg gyógyszeres kezelést kapok, viszont természetesen nem vagyok versenyző formában. Ráadásul az orvosok visszafogottabb munkát, hosszabb pihenőt javasoltak.
– Milyen hosszút?
– Úgy döntöttem, hogy ezt az idényt kihagyom, októberben vágok neki az újabb alapozásnak. Az az igazság, hogy pályafutásom alatt gyakorlatilag még sosem tartottam nagyobb szünetet. Sok mindent elértem ebben a sportágban, s úgy voltam vele, hogy a végére kell járni a dolognak, az egészség a legfontosabb.
– Hogyan jelentkezett a gond?
– Versenyszituációban, terheléssel nagyon felment a vérnyomásom, s nyugalmi állapotban is magas maradt. Most már minden rendben, továbbra is folyamatosan edzek, csak kisebb intenzitással. Nem hagyom abba, hiszen indulni szeretnék a 2012-es londoni olimpián, s ebbe bele kell, hogy férjen egy idény kimaradása.

Európai premier. A hétvégi budapesti férfi Trigránit Világkupa lesz az első európai verseny, amelyen hivatalosan is bemutatkozik az öttusa új versenyformája. Nagy és erős mezőny indul, 21 ország 73 versenyzője, köztük 12 magyar küzd majd a helyezésekért. Utóbbiak számára ez lesz a fő válogató a június végi lipcsei Eb-re, illetve az augusztus közepi londoni vb-re. A tegnapi sajtótájékoztatón a válogatottból a tavalyi Vk-döntőt megnyert, Eb-2. Kasza Róbert, az idei mexikói Vk-n 3. Marosi Ádám, a 2007-es vb-3. Németh Róbert, valamint Tibolya Péter is pozitívan nyilatkozott az új versenyformáról, kiemelve annak fokozódó izgalmait. A selejtezők pénteken zajlanak, a 36-os döntőre vasárnap a Nemzeti Sportcsarnokban és a Nemzeti Lovardában kerül sor, utóbbi színhelyen a szervezők majális jellegű betétprogramokkal készülnek. A hagyományos fővárosi viadal története 1953-ra nyúlik vissza, azóta két kivétellel minden évben megrendezték az eseményt, az idei lesz az ötvenötödik. Az első győztes Benedek Gábor volt, a legutóbbi magyar siker 1996-ban Balogh Gábor nevéhez fűződik. Két éve Andrej Mojszejev, az oroszok akkor még egyszeres, azóta kétszeres olimpiai bajnoka győzött – ő most nem lesz itt –, tavaly a hazai vb-rendezés miatt nem volt Vk-verseny Budapesten.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.