időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Páva Zsolt új helyzetet teremt Pécsett

Bóka Máté Ciprián
2009.05.21. 22:00

A Pécsett a vasárnapi időközi polgármester-választáson a szocialistákat súlyosan megrázó fideszes győzelem után Páva Zsoltnak, a Fidesz–KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) jelöltjének baloldali többséggel kell megbirkóznia. Ám az is előfordulhat, hogy a jelenlegi városvezető koalíció elveszíti többségét.

A pécsi közgyűlésben negyvenegyen foglalnak helyet. A vasárnapi választáson ugyanakkor a Fidesz–KDNP frakcióvezetője, Páva Zsolt győzött, így az ő egyéni körzetében új képviselőt választanak várhatóan – azaz most csak negyven tagja van a testületnek. A közgyűlésben jelenleg 19 szocialista és 2 SZDSZ-es politikus mellett az MSZP-frakcióból nemrégiben távozó, független Juhász István és az MDF-es Füredi Péter tevékenykedik. Az Összefogás Pécsért Egyesület frakciója három tagot számlál, a Fidesz–KDNP pedig 14 fővel van jelen az ülésteremben – ez egy fővel egészülhet ki abban az esetben, hogyha a hagyományosan jobboldali körzetben, Páva helyén is időközi választást tartanak. Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi helyzet szerint Pávának a közgyűlési többség biztosításához az ÖPE – biztosra vehető – voksai mellett az MDF és a független Juhász István szavazata mellé szüksége lenne még két képviselő támogatására.
Mindum Károly, az SZDSZ pécsi elnöke a fideszes polgármesterrel való esetleges együttműködést firtató kérdésre, úgy felelt: a döntéseknél egyetlen szempont lehet, a város érdeke. Arra a felvetésre, hogy a kisebbségben lévő jobboldali szervezetekkel együttműködési szerződést – akár koalíciós kontraktust – kötnek-e, úgy felelt: mindenkivel leülnek tárgyalni. Az MDF-es Füredi Péter közölte: az összefogásban érdekeltek, de nem adnak „biankó csekket” Pávának.
Az MSZP frakciójából kilépett, független Juhász István nem zárta ki egy esetleges együttműködési megállapodás megkötését sem.
Az MSZP városi elnökét nem sikerült elérnünk, Meixner András alpolgármester pedig nem kívánt nyilatkozni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.