Románia nem tart Brüsszeltől

2009. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsított eljárással szavaztatná meg a bukaresti parlamentben Mircea Geoana, a kormányzó szociáldemokrata párt (PSD) elnöke azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely megkönnyíti a román állampolgárság megszerzését a moldovai románok számára. A szenátus elnöke tegnap elmondta, meg kell találni azt a szövegváltozatot, amely belpolitikai és európai szempontból egyaránt a legelfogadhatóbb. „Nem foszthatjuk meg Pruton túli testvéreinket a vér és a föld jogától. A jelenlegi állampolgársági törvény bürokratikus akadályokat gördít ama moldovaiak útjába, akik igazoltan románok, Románia területén születtek román szülőktől” – nyilatkozta Geoana.
A Traian Basescu államfő által szorgalmazott ügy mögé a román politikai osztály egységesen felsorakozott, noha brüsszeli híradások szerint az EU-t „megijesztette” a javaslat, amely mintegy egymillió moldovainak biztosítana román – és ezzel uniós – állampolgárságot. Alexandr Vondra, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Csehország kormányfőhelyettese a napokban tájékoztatta a román külügyminisztert az állampolgársági törvény megváltoztatásának veszélyeivel kapcsolatos aggodalmakról. Adriean Videanu román gazdasági miniszter, a PSD-vel nagykoalíciót alkotó jobbközép demokrata-liberálisok alelnöke azonban tegnap leszögezte: „Bukarestet nem aggasztják Brüsszel aggályai”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.