időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Röviden

MN
2009.05.18. 22:00

Chávez államosít
Caracas. Két évvel az olajbányászati szektor köztulajdonba vétele után a venezuelai kormány átvette az ellenőrzést azon tanácsadó cégek felett, amelyek a birtokukban lévő bonyolult know-how felhasználásával eddig fenntartották a kitermelés viszonylag magas szintjét. A lépést egy – a napokban elfogadott – törvény teszi lehetővé, amely az eddigieknél is kiterjedtebb jogköröket ad a kormánynak, kritikus javak és aktívák államosítására. (MN)

Ukrán aggodalom
Kijev. Az ukrán külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki Románia azon döntése miatt, amelynek értelmében gyorsabban visszaszerezhetik román állampolgárságukat, akik rendelkeztek ezzel a státussal, de önhibájukon kívül elvesztették. Élhetnek e lehetőséggel azok a moldovai és ukrán állampolgárok, akik, illetve akiknek felmenői 1940-ben a Molotov– Ribbentrop-paktum nyomán vesztették el román állampolgárságukat. (MTI)

Barátságtalan találkozó
Berlin. Soha nem látott hűvösséggel fogadták Németországban Avigdor Liebermant, Izrael új külügyminiszterét. A protokolláris szokások legalsó lépcsőfokára csökkentett vendéglátás azt a tényt volt hivatott közölni az ultranacionalista politikussal, hogy nem látják szívesen. Minimális keretek közé szorított megbeszéléseinek befejeztével elmaradtak a szokásos sajtókonferenciák. Bár a vezető német politikusok mind a két állami megoldást szorgalmazták, Lieberman semmi jelét sem adta annak, hogy támogatja az Izrael– Palesztina-kiutat. Sőt szerinte a konferenciák rendezése pénzpocsékolás. (S. L.)

Szaakasvili enged?
Tbiliszi. Hajlandó találkozni az ellenzékkel a grúz vezetés, hogy tárgyaljon követeléseikről – jelentette be a parlament elnöke. David Bakradze az ellenzék egyik vezérének, Irakli Alaszaniának a minapi közleményére reagált. Alaszania azonban csakis Mihail Szaakasvili államfővel hajlandó tárgyalni. Közben II. Ilija grúz ortodox pátriárka kérésére szabadon engedték azt a három ellenzéki aktivistát, akiknek az őrizetbe vétele miatt több tucat ellenzéki tüntető Tbilisziben összetűzött a rendőrséggel. (MN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.