Struccpolitika és számlagyár

Akár a számlagyárak és az offshore cégek sokadvirágzását is hozhatja a kormány legújabb ötlete: az egyszerűsített vállalkozói adó ötszázalékos emelése. A terv költségvetési bevételeket nem, csak az adóelkerülést növelheti.

Jakubász Tamás
2009. 05. 22. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes hírek szerint a kormány jövőre a jelenlegi 25-ről harminc százalékra emelné az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsát. Az emelést a kormányzatnál azzal magyarázzák, hogy az általános forgalmi adó normál kulcsa idén júliustól öt százalékkal nő, ami az evások bevételét is emeli.
Érdemes mindezt egy kissé egyszerűsített példával szemléltetni. Eddig ha az evás vállalkozó százezer forintot kért munkájáért, akkor arra felszámíthatta a húszszázalékos áfát. Így 120 ezer forint után kellett a 25 százalékos evát megfizetnie, s maradt 90 ezer forintja. Jövőre az áfa és az eva növelése miatt 125 ezer forint képezi majd az adó alapját, és az evás vállalkozó 87 500 forintra tesz szert. Vagyis százezer forintnál két és fél ezerrel csökken az evások jövedelme. – Az evát annak idején azért hozták létre, hogy a csekélyebb közterhet minél többen fizessék meg, és csökkenjen az adóelkerülők száma – mondta lapunknak Ruszin Zsolt. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint az eva újabb drasztikus emelésével a kormány bakot lő. Ugyanis az adó növelése nem hoz majd jelentős költségvetésibevétel-növekedést. – Akinek még ekkora adó mellett is megéri az eva, az maradni fog, a többiek azonban az adóelkerülés különfajta módjaihoz folyamodnak majd – véli a szakember. Szerinte a számlagyárak és az offshore cégek virágzását hozhatja az eva emelése. – A kormány struccpolitikát folytat: azt hiszi, ha öt százalékot emel az eván, akkor abból nem 200, hanem 210 milliárd forint jön be, de ez nem így lesz – fogalmazott Ruszin Zsolt.
Jövőre a személyi jövedelemadón (szja) is módosítana a kabinet. Az alsó sáv határa ötmillió forintra nőhet, az alsó kulcs 17, míg a felső 32 százalékra változna.
– Az ördög a részletekben rejlik – mondta kérdésünkre Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adószakértője. – Mivel bruttósítanak majd, nem tudni, ki jár jól – tette hozzá. Szerinte az új rendszer az átlagbér környékén keresőknek lehet jó, de a lépés kissé reklámszagú: külföldre azt üzeni, mi adót csökkentünk. Viszont a döntés nyomán a cégeknek át kell állítaniuk rendszereket, ami gondokat okozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.