Szövetségesi viszony alakulhat Romániával

2009. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarország és Románia közötti szövetségesi viszony kialakításának fontosságát hangsúlyozta tegnap Bukarestben Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A Borbély Lászlóval, a román képviselőház társtestületének RMDSZ-es elnökével folytatott megbeszélés után a Fidesz külügyi kabinetvezetője fontosnak nevezte, hogy a Moldovai Köztársaság megőrizhesse területi integritását, amelyhez szerinte nagymértékben hozzájárulhat, ha a Dnyeszter menti szakadár terület területi autonómiát kapna. Németh korábban is úgy vélekedett: ha a román politikának sikerül megoldást találnia az önrendelkezésre Moldovában, az azzal az előnnyel jár, hogy az erdélyi magyarságtól nem lehet ugyanezeket a jogokat megvonni.
A magyar külügyi bizottsági elnöke elfogadhatatlan lépésnek nevezte, hogy a román hatóságok megpróbálták megakadályozni Sólyom László államfő márciusi erdélyi látogatását. Németh az RMDSZ vezetőivel is találkozott, akiknek elmondta: minél többen fogják képviselni az erdélyi magyarságot az Európai Parlamentben, annál nagyobb az esély a magyar közösség célkitűzéseinek megvalósítására. A fideszes politikus találkozott Szász Jenővel, a Magyar Polgári Párt elnökével is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.