Milliók Vadai Ágnes külföldi útjaira

Több mint tizenöt hivatalos útra utazott el Vadai Ágnes az elmúlt egy évben a honvédelmi tárca pénzén. A szocialista politikus kiküldetéseire tavaly év közepétől összesen csaknem négymillió forintot költöttek el a minisztérium utazási keretéből, vagyis az adófizetők pénzéből. Vadai a hivatalos közlések szerint persze „kétoldalú tárgyalásokat” folytatott, de ebbe még az is belefért, hogy tavaly nyáron a francia Riviérán a nők közéleti szerepéről elmélkedjen egy konferencián – 785 ezer forintnyi közpénzt költve el.

2009. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Losonczi Pált, a Kádár-rendszer Elnöki Tanácsának repülőlépcsőn fényképezkedő elnökét és Medgyessy Péter utazó nagykövetet is meghazudtoló mennyiségben vett részt az elmúlt egy évben hivatalos utakon Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára.
Mint azt korábban megírtuk, a Gyurcsány Ferenc embereként államtitkári székbe ültetett szocialista politikusnőnek egyébként is tizenkét fős hivatala van titkárságvezetővel, titkárságvezető-helyettessel és külön személyi titkárral, jelentős összeget költöttek azonban az adófizetők pénzéből a külföldi útjaira is. Vadai 2008 tavaszától kezdve szinte minden hónapban kiküldetésbe ment, összesen több mint tizenötször tett látogatást külföldön.
Az államtitkár általában a hivatalos közlések szerint kétoldalú katonai kapcsolatokról, missziós tapasztalatokról tárgyalt a külföldi útjain, és udvariassági találkozókon vett részt katonai vezetőkkel, a védelmi minisztériumok másodvonalába tartozó hivatalnokokkal.
Az egyik legfurcsább ezekből az utazásokból az volt, amikor a HM államtitkáraként tavaly nyár közepén több napra a francia Riviérára, Monacóba utazott, hogy felszólaljon a Crans Montana fórum Nők a közéletben címet viselő vitafórumán.
*
Itt a honvédelmi tárca hivatalos közleménye szerint több politikustársával együtt „áttekintették a nők növekvő közéleti jelenlétét, szerepvállalását, valamint ennek hatását a politikában, a pártokban, a kormányzatban. Az általános kérdések mellett hangsúlyosan került szóba a konferencián a nők szerepe a hadseregben, a háborús konfliktusokban, a béketeremtésben is”.
Aztán néhány nap múlva Vadai a napfényes Görögországba repült, hogy a szintén többnapos hivatalos útján megbeszélést folytasson Ioannis Plakiotakis nemzetvédelmi miniszterhelyettessel, találkozzon a görög külügyminisztérium főtitkárával, és udvariassági látogatást tegyen a helyi vezérkari főnöknél. A látogatáson Vadai azonkívül, hogy természetesen áttekintette a tárgyalópartnereivel a magyar– görög kétoldalú katonai kapcsolatokat, értékelte a nyugat-balkáni biztonságpolitikai helyzetet, a NATO-csúcs után felmerült kérdéseket és a missziós szerepvállalás tapasztalatait, nem feledkezett meg arról sem, hogy bekapcsolódjon az ekkoriban Athénban zajló Szocialista Internacionálé munkájába. Az említett utakon kívül a szocialista államtitkár elutazott többek között Brüszszelbe is, hogy idén is folytassa a megbeszéléseket a nők szerepéről a közéletben, Kazahsztánban hivatalos delegáció élén vett részt egy konferencián, Spanyolországban egy védelempolitikai fórum és egy kerekasztal-beszélgetés után a HM-kiküldetésen fordított időt arra is, hogy találkozzon a Spanyol Szocialista Párt (PSOE) főtitkárával. A hivatalos közlések szerint ezeken az utakon kívül egyebek között Hollandiában, Norvégiában, Franciaországban, Izraelben, Grúziában, Örményországban és Berlinben tárgyalt Vadai Ágnes, akit tegnap hiába kerestünk telefonon.
A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint Vadai a felsorolt utak mindegyikén – beleértve a Nők a közéletben fórumok eseményeit – honvédelmi minisztériumi államtitkári minőségében vett részt. Hozzátették: a hivatalos utakon való államtitkári részvétel mindegyik esetben illeszkedik a tárca nemzetközi két- és többoldalú kapcsolatrendszerébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.